cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TUŽNA PRIČA O BEBI STRADALOJ U PADU HELIKOPTERA: Majka joj je maloljetnica, otac služi zatvorsku kaznu…

Majka bebe stare pet dana koja je nastradala u padu helikoptera Vojske Srbije je maloljetna Fazila Fejzović (16) iz Novog Pazara, dok je otac Aldin Ademović (28) na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno popravnom zavodu u Nišu.

Prema nezvaničnim informacijama, ona se porodila u ponedjeljak i na svijet je donijela zdravu bebu muškog pola, međutim, poslije dva dana je na sopstvenu odgovornost napustila bolnicu.


Otac bebe, Aldin Ademović je nekoliko puta ulazio u sukob sa zakonom. Zbog učestvovanja u otmici djeteta je osuđen i u niškom zatvoru je odslužio kaznu. Nedavno je ponovo uhapšen i upućen u KPZ u Nišu na odsluženje kazne.
Njegova porodica živi u selu Slatina u blizini Tutina, a o cijelom slučaju nisu željeli da razgovaraju sa novinarima, niti su dozvoljavali fotografisanje.
Kako kažu u bolnici, maloljetna majka se, u pratnji svekra, sa bebom u teškom stanju javila ljekarima u petak oko 11 sati.
– Dijete se gušilo i bilo je polumrtvo, pa je morala da se vrši reanimacija. Doktori su učinili nadljudski napor i beba je spašena, a nakon što se stanje stabilizovalo, oko 16 sati je odlučeno da se pošalje na dalje liječenje – kažu u novopazarskoj bolnici.

U toku transporta, stanje bebe se ponovo pogoršalo, a kako smo uspjeli da saznamo, do ukrcavanja u helikopter ljekari su još pet puta morali da je reanimiraju.

U novopazarskoj bolnici kažu da su ambulantna kola imala dovoljno kiseonika za transport bebe do Kragujevca u normalnim uslovima, ali da im je on ponestajao zbog čekanja u koloni koja se zbog odrona stvorila kod Bogutovca.

Odlučili su da se okrenu ka Raški i probaju da nastave put preko Kopaonika.

U ambulanti u Ušću su uzeli još jednu bocu kiseonika, ali im je u međuvremenu javljeno da je put preko Kopaonika zavijan i da neće moći da ga koriste.

Nakon toga je alarmirano Ministarstvo zdravlja, koje se za pomoć obratilo Vojsci Srbije koja je poslala helikopter. Letjelica je sletjela na stadion u kasarni “Stefan Nemanja” u Raški gdje je pokupila bebu i ljekarsku pratnju.

15:30

Sedam osoba je stradalo u padu helikoptera koji je sinoć prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd, rekao je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj sjednici Vlade Srbije. Vlada je proglasila nedjelju 15. mart za Dan žalosti.


helikopter-nesreca-2Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su u padu helikoptera stradali major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.
Helikopter je dva puta pokušao sletjeti prije nego što je nestao, posada je bila najbolja, a helikopter ispravan, rečeno je na konferenciji Ministarstva odbrane.

General Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, istakao je da je oko 19.30 sati dobijen zahtjev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe.

“Od 19.30 do 20.15 je izvršena analiza meteoroloških uslova. U direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima, bili smo upoznati i sa stanjem djeteta. Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane”, naveo je Bandić.

On je dodao da se let do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema.

“Zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije, odlučili smo da se slijetanje obavi tamo gdje će se obaviti bez rizika, gdje medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu djetetu”, rekao je Bandić.

helikopter-nesreca-1Prema njegovim riječima, u 22.15 došlo je do dva neuspješna pokušaja slijetanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt sa letjelicom.



Ministar odbrane Bratislav Gašić ocijenio je da su piloti koji su poginuli u padu helikoptera, bili najbolji piloti koje je Vojska Srbije imala.

“Njihova pogibija je nemerljiv gubitak za nas. Ti piloti su letjeli u operacijama spasavanja širom Srbije a letjelica kojom su upravljali je bila jedna od najboljih u sastavu VS, namijenjena operacijama traganja i spasavanja i opremljena svim uređajima za letenje noću i u složenim uslovima”, naveo je Gašić na vanrednoj sjednici Vlade Srbije.

Anesteziolog se javio ženi sat vremena prije pada helikoptera



Dzevad LjaljicSpecijalista anesteziolog Dževad Ljajić (41) posljednji put supruzi Šefki javio se iz helikoptera Vojske Srbije oko 21:40, manje od sat vremena prije pada, i rekao joj da je sve u redu i da očekuje da uskoro slete.

Nakon toga, supruga ga je nekoliko puta zvala, ali joj se javljala sekretarica.

“Poslednju poruku poslala mu je oko šest sati ujutru u kojem ga je pitala da li je sve u redu, šta se dešava i zašto joj se ne javlja, ali odgovora nije bilo. Oko osam sati su je zvali iz novopazarske bolnice i saopštili joj strašnu vijest”, priča Dževadov stric, Muamer koji ispred stana Ljajićevih dočekivao veliki broj Novopazaraca koji su došli da izraze saučešće porodici.

Kako kažu, bio je odličan student, u bolnici je radio skoro 15 godina tokom kojih je i specijalizirao anesteziologiju. Dževadove kolege za njega imaju samo riječi hvale.

Kažu da je njegovom pogibijom, ali i smrću Miroslava Veselinovića, Novi Pazar doživio veliki gubitak.

“Dževad i Mićo, kako smo svi zvali Miroslava, su bili sjajni ljudi i još bolje kolege. Uvijek spremni da pomognu, da rade i preko svojih smjena. Ovo je veliki udarac za Opštu bolnicu i grad, tragedija kakva se ne pamti. Živjeli su da pomažu ljudima, a tako su i poginuli. Oni su heroji ovog grada”, kaže doktor Kemal Brničanin.

Koliko je doktor Dževad bio spreman da kolegama uvijek izađe u susret govori i podatak da kobnog dana nije trebalo da radi, već da je zamijenio kolegu i preuzeo njegovu smjenu, piše Blic.

“Kako je bio anesteziolog uvijek je bio u pripravnosti, uvijek je očekivao poziv i nikada mu nije bilo teško da u bilo koje doba dana dotrči u bolnicu i uskoči u operacionu salu”, pričaju kolege.

Inače, Dževad je bio i aktivan član humanitarnog udruženja Otvorena ruka koje je pomagalo siromašne i bolesne u Novom Pazaru i okolini.

Dževad je iza sebe ostavio dva sina, Ramiza starog šest godina i Mehmeda koji ima tek dvije.

10:50

U padu vojnog helikoptera, koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, nema preživelih, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije nakon izvršenog uviđaja. Uviđaj je izvršila Vojna policija.



Prema posljednjim informacijama, tragedija je odnijela sedam života – stradalo je četvoro pripadnika Vojske Srbije, dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i dijete staro pet dana, piše B92.

policija-noc-nocPodsjećamo, vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd srušio se u blizini aerodroma Nikola Tesla, potvrđeno u Ministarstvu odbrane.

Vojna transportna letjelica “Mi-17″ angažovana u akciji spasavanja bebe stare pet dana stigla je do Beograda oko 22h, ali je bila prinuđena da zbog loših vremenskih uslova kruži u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mjestom za slijetanje.

Helikopter je nestao sa radara poslije ponoći, kada je izgubljen i kontakt sa posadom.
Ubrzo je pokrenuta potraga, a helikopter je pronađen u blizini aerodroma, pored auto-puta.
Uzrok nesreće su najvjerovatnije loši vremenski uslovi i gusta magla i pretpostavlja se da je letjelica ostala bez goriva.

Izuzetno loši uslovi su cijele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma “Nikola Tesla” ili su preusmjeravani na druge aerodrome.

09:02

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu, pao je kilometar od beogradskog aerodroma, pored autoputa. Prema nepotvrđenim informacijama, svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici, uključujući i bebu, stradale su.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 s bebom, rođenom prije pet dana, koja je evakuisana iz sanitetskog vozila zaglavljenog na putu Raška – Kraljevo zbog odrona, nestao je s radara oko ponoći, potvrđeno je za N1 televiziju.

Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba stara pet dana bude prevezena na Intitut za majku i dijete.

Helikopter zbog magle nije uspio sletjeti na beogradski aerodrom, a oko ponoći je izgubljen svaki kontakt.

Prema nekim informacijama, helikopter nije mogao sletjeti zbog guste magle pa je nekim vrijeme kružio iznad aerodroma Nikola Tesla. Pretpostavlja se da se srušio kad mu je nestalo goriva.
Uzrok nesreće su najvjerovatnije loši vremenski uslovi i gusta magla i pretpostavlja se da je letjelica ostala bez goriva.

“Naš helikopter, kojim je životno ugrožena beba transportovana iz Raške, pao je u širem reonu aerodroma Surčin. Više detalja naknadno”, objavljeno ja na zvaničnom Twitter profilu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama u helikopteru su bila dva pilota, dva tehničara iz 890. mješovite helikopterske eskadrile ViPVO Vojske Srbije, dvojca medicinskih tehničara i bolesna beba.

Bebu su juče popodne prevozili sanitetom iz Novog Pazara u bolnicu u Kragujevac, kada se na putu u blizini Raške dogodio odron i sanitet je ostao zarobljen.

Novorođenče je imalo problema sa disajnim putevima i bilo je u teškom je stanju, a u sanitetskom vozilu nije bilo dovoljno kisonika da bi se čekalo na raščišćavanje puta.

U vozilu je bilo rezervi kiseonika za bebu za oko sat vremena, pa je evakuacija bebe hitno naređena.
Ubrzo je angažovan vojni helikopter, a reagovali su i ministri odbrane i zdravlja.

Letjelica je stigla do beogradskog aerodroma odakle je trebalo da dijete bude prebačeno na Institut za majku i dijete, ali su vremenski uslovi onemogućili slijetanje, da bi iza ponoći helikopter nestao sa radara.

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” su tokom noći stigle ekipe Hitne pomoći i pripadnici Vojske Srbije.

Izuzetno loši uslovi su cijele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma “Nikola Tesla” ili su preusmjeravani na druge aerodrome.

Izvor: doznajemo.com