cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SADA MU SE CIJELA BIH SMIJE: Dodiku se raspada stranka… Pogledajte šta s njim planiraju uraditi…

U SNSD-u, sve su prilike, mnoštvo je unutrašnjih problema i razmirica. Najbolje to oslikava jučerašnji nedolazak nekada drugog čovjeka stranke Igora Radojičića na sjednicu Glavnog odbora, njegovo komentarisanje situacije preko društvenih mreža, ali i reakcija Milorada Dodika na novinarski upit o Radojičićevom ponašanju.




Iako je SNSD uvijek bio personificiran kroz jednog čovjeka – Milorada Dodika, godinama među najcjenjenijim i najeksponiranijim članovima bio je Igor Radojičić. Glasio je kao „mozak“ stranke, kao čovjek koji osmišljava stavove i politike SNSD-a. Ipak, SNSD je očito konačno postao, u pravom smislu tih riječi – društvo jednog lica – Milorada Dodika.

Nakon oktobarskih izbora Dodik je odlučio, kako u domaćim tako i međunarodnim krugovima sve uticajnijeg i cjenjenijeg Radojičića, skloniti sa scene. U tome je čini se i uspio, jer se za Radojičića nije našla niti jedna eksponiranija i utjecajnija pozicija kako u Vladi RS tako ni među predstavnicima tog bh. etiteta na državnom nivou. Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SNSD-a, osim Dodikove bahatosti prema novinarima, najveću pažnju izazvalo je odsustvo Radojičića. Očito i sam nervozan, Dodik je novinarima na pitanje o Radojičiću, prvo kratko odbrusio.

„Otiđite mu kući, pa ga pitajte“, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Nakon što je malo promislio, spustio je loptu i odlučio stvari predstaviti onakvima kakve one, čini se, ipak nisu.

„Jučer sam se čuo s Radojičićem. Nemamo nikakvih otvorenih pitanja. On ima neke zamjerke u vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH“, istakao je Dodik.
Da SNSD ipak puca po šavovima, bilo je jasno nakon što je Igor Radojičić odlučio progovoriti. Ne u kamere, već preko twitter-a.

„SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a, naročito, promijeniti ¨'kadrove'. Bez toga - ostaće samo fasada“, poručio je preko twitter-a potpredsjednik SNSD Igor Radojičić.

Mnoštvo reakcija, podrške, ali i kritike, što članova i simpatizera SNSD-a, ali i onih koji to nisu, izazvao je ovaj Radojičićev tweet. Među njima i Rajka Vasića, također nekada istaknutog člana stranke i generalnog sekretara.

„Povratak ljudima i organizaciji. Organizovano i unutarstranački doskočiti do ljestvice političkog značaja za NDD sferu“, napisao je na twitter-u Rajko Vasić, bivši generalni sekretar SNSD.

Ni Vasiću ovo nije prvi put da kritikuje SNSD i Milorada Dodika. Sredinom januara on je na blogu, kroz detaljnu analizu, opisao stanje u SNSD. Najvažniji od svega upravo je naslov teksta.

„Dodik više ne treba da bude predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata“, bio je naslov Vasićevog teksta.
Kako Vasić Radojičića jučer tako je i Radojičić Vasića tada podržao u potpunosti.

„Ovo je najbolja, sistematična analiza stanja u SNSD ikad napisana“, poručio je tada Radojičić.

Jedno pitanje zaista visi u zraku, a to je do kada će sve više nezadovoljnih članova SNSD-a samo pisati po društvenim mrežama. Upravo to su mnogi na twitter-u jučer pitali Radojičića.

„Društvene mreže ne treba da služe za ovakve stvari, osim ako je tendencija skupljanje jeftinih poena.“
„Osnivajte svoju stranku. Nemamo mi vremena čekati da vi ovu iznutra popravljate.“

Radojičića recimo, iako nezvanično, u NSRS podržava dovoljan broj zastupnika SNSD-a, koji kada i ako odluče okrenuti leđa Dodiku, više nego lako mogu ugroziti i onako klimavu većinu koju SNSD sa SP-om, DNS-om i dvojicom kupljenih zastupnika ima u NSRS. Pitanje je, čini se, samo trenutka kada će Radojičić i ljudi iz SNSD-a koji misle slično kao on, skupiti dovoljno hrabrosti i otrgnuti se od Milorada Dodika koji polako ali sigurno, sve su prilike, gubi konce vlasti u stranci.

Izvor: TV