cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA, ROĐAK POGINULOG JE SNIMIO: Pogledajte ko se nalazi među “ilegalnim rudarima” i radi smrtno opasan posao…

U nedjelju nešto prije 17 sati spasioci su ispod odrona zemlje na dnevnom kopu rudnika Dubrave kod Tuzle uspjeli pronaći i izvući tijela Edina Herića, Alema Dedića, Arifa Alibašića i Adela Šehića, četvorice mladića stradalih u tragediji koju je izazvao zemljotres.

Do nesreće je došlo kada se kao posljedica zemljotresa obrušio zid koji pao na kopače uglja koji ulaze u rudnik nakon druge smjene i samoinicijativno vrše otkopavanje.


U pozadini tragedije izgubljenih mladih života, mladića od kojih su neki iza sebe ostavili malu djecu i porodice, odvija se još jedna drama. Ogorčene porodice koje ukopavaju svoju djecu planiraju i tužiti te razotkriti cijelu istinu oko slučaja oko tragedije koja se desila.

Novinari portala Doznajemo.com razgovarali su sa nekim od članova porodica nastradalih mladića te doznali još neke detalje oko ovog slučaja.

Naime, prema njihovim pričama, mladići koji su se borili da svojim porodicama omoguće komad hljeba i lakši život, nisu potpuno samoincijativno kako se u nekim medijima prenosilo, ulazili u rudnike i kopali ugalj.

Javna je tajna da su momci sakupljali ćumur uz prešutnu saglasnost, a istraga treba utvrditi kome su, ako su, davali pinku (dio novca).

Jasno je da su to radili da prežive oni i porodice jer drugog izlaza nisu imali. Zarada uostalom i nije tako mala. Posao jeste težak i opasan, ali se dnevno može za tako iskopani ugalj dobiti i 50-tak eura, pa i više.

A mnogi će nakon ovog nesretnog slučaja sad ostati bez kore hljeba.

– Pogledajte samo ovu sliku, ovo sam slikao prije jedno mjesec dana u Dubravama – priča nam jedan od rođaka poginulih mladića.

Na slici kao što vidite u traktoru nalazi se mališan sa školskom torbom na ramenu. Slika je napravljena u mjestu Dubrave. Radi se također o jednom od mladića koji se morao snalaziti i pored posla da dijete zbrine od škole do kuće i obrnuto.

rudnik

– Podigla se velika prašina oko svega ovoga, ispade da su momci krivi što su poginuli i kao da su to oni tako htjeli. Pa nisu dilali drogu, krali automobile i pljačkali od naroda pa da neko nešto može i da kaže. Šta će, borili su se, nisu svoju djecu mogli da gledaju bez večere. Sve su to pošteni i divni momci koji su heroji svojih porodica. Šta će i oni sad bez njih. Ovo je sve jedna velika tragedija – priča nam jedan od mještana Dubrava koji je također želio ostati anoniman, jer, kako kaže “klupko oko ovog slučaja će se tek početi odmotavati”. No dodaje da, nažalost, ne vjeruje da se bilo šta značajno može uskoropromijeniti.

Tuga i očaj u porodicama nastradalih

Porodice direktno nismo uznemiravali, ostavili smo ih u tugi i bijesu, plaču i jaucima. Njihovih sinova više nema. Hoće li neko odgovarati za cijelu ovu situaciju ili će sve ostati nerazriješeno trebalo bi pokazati vrijeme.

Na društvenim mrežama prijatelji i rodbina ispod fotografija poginulih mladića pišu neutješne poruke i zadnje oproštaje.

– Nema više mog zeta, mog brata, nema više mog brata da bude tu da me zagrli da se smijemo, da plačemo, nema ništa više…. Ne mogu vjerovati da je sutra tvoj posljednji ispraćaj, da ti Allah otvori sve Džennetske kapije. Prerano si otišao, prerano brate moj, sve je suvišno reći. Puno ćeš nam faliti i nikad te nećemo zaboraviti. Imamo tvog sina, malu dušu ostavio si nam vječnu uspomenu, svaki dan ćemo u njemu gledati tebe….. – piše Adelisa na profilu nastradalog Reufa.

– Živote sestrin bio si naše sve, naš život, radost, ponos. Živjeli smo za tebe… Više te nema sa nama uvijek ćes biti u našim srcima. Iako si nas napustio.. Nama je ostala tuga i bol za čitav život ,  tebi dragi Allah da podari dženet.. – na profilu Edina Herića napisala je sestra Mirnesa.

nastradali

mladici-stradali-dubrave2


Izvor: Doznajemo.com