cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OPET NAM PRIJETE POPLAVE: Stiže najkišovitije proljeće ikada…

Dok je zima poštedjela većinu Evrope koja se može radovati odsustvu ekstremnih hladnoća, mnogi se pitaju šta proljeće donosi Starom kontinentu.

Kako piše AccuWeather, početak proljeća južnu će Evropu ispratiti olujama, a time i obilnim padavinama koje bi mogle rezultirati poplavama.


Dok će početak proljeća kiše poštedjeti čak i vlažnu Veliku Britaniju, Italija i Balkanski poluotok ne mogu se nadati ničemu dobrom, piše meteorolog Eric Leister.

Najveća prijetnja poplavama prostire se preko južne i centralne Italije, cijelog Balkana pa sve do Mađarske i Slovačke na sjeveru i zapadne Turske na jugoistoku.

"U kombinaciji sa vlažnom zimom koja je donijela velike količine snijega uglavnom na najvišim planinama i kontinuiranom pojavom oluja kreirat će se uslovi za poplave", rekao je Leister koji dodaje da će naš region pored obilnih kiša pratiti i ispodprosječne temperature.

Kako se proljeće bude odmicalo sa povećanim temperaturama problem sa poplavama će polako nestajati, a Rumunija i Bugarska morat će se nositi sa lokalnim vremenskim nepogodama koje mogu usloviti i nastanak tornada u maju, piše Leister.

Izvor: Klix