cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

RS-u SE BROJE ZADNJI DANI: Pogledajte ko će sve intervenisati ako pokušaju održati referendum…

Kako se čini, sve oči su uprte u Ustavni sud BiH, koji zasjeda 17. septembra. Na njihovu odluku čeka i OHR.

Komisija NSRS za ustavna pitanja sutra će donijeti odluku o zahtjevu Bakira Izetbegovića da se obustavi odluka o referendumu. Ipak, kako je NSRS i donijela Odluku o raspisivanju referenduma, od sutrašnjeg dana ne očekuje se ništa drugačije, nego da odbaci zahtjev predsjedavajućeg državnog Predsjedništva. Ono na što se čeka je 17. septembar i sjednica Ustavnog suda BiH, kada se očekuije da će biti razmatran zahtjev NSRS za reviziju Odluke kojom je 9. januar kao Dan RS, proglašen neustavnim.



Mladen Bosić: Moj savjet njima bi bio da uvaže u nekom obliku, ako je moguće u potpunosti, apelaciju NSRS i da ponovo stavi na razmatranje čitavu tu situaciju, da bi se dobilo vrijeme za smirivanje situacije. 53

Ako Sud odbije zahtjev NSRS, bit će razmatran zahtjev Bakira Izetbegovića za rješavanje spora između države i entiteta RS.

Već postojeća odluka Ustavnog suda nije se ni smjela dovesti u pitanje najavom referenduma, stava je Izetbegović.

„Mislim da će Ustavni sud ipak ostati na tome da se referendum ne može održati, pa da će onda to podržati OHR“, kaže Bakir Izetbegović.

A ako Ustavni sud ostane pri stavu da je referendum neustavan obavijestit će

Tužilaštvo BiH, jer je neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Bitan element svakako je i OHR, koji, kako se čini čeka odluku Ustavnog suda, za konkretnu reakciju. Nakon 17., ako ostane na snazi odluka da je referendum neustavan, očekuje se i reakcija Tužilaštva, ali i moguća upotreba bonskih ovlasti.

TV1