cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

INCIDENT POTRESAO BOSNU: Pogledajte šta su Srbi danas uradili Bošnjaicma u Srebrneici…

Na današnjoj Sjednici nastavničkog vijeća u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica učiteljima i nastavnicima je saopšteno da u đačke knjižice upišu „jezik bošnjačkog naroda“ jer tako nalaže Ustav Republike Srpske.

Ovu informaciju su potvrdili i pojedini učitelji i nastavnici koji su željeli ostati anonimni.


Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je ovu informaciju i kratko za Faktor prokomentarisao da ovo znači samo jedno, a to je da „od septembra naša djeca neće ići u školu“.

Podsjećamo da osnovcima na području opštine Srebrenica ni nakon prvog polugodišta nisu podijeljene đačke knjižice o postignutom uspjehu. I tada je razlog bio izučavanje bosanskog jezika. Tada je usmenom direktivom iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a direktoru Prve osnovne škole Dragom Jovanoviću sugerisano da se učenicima ne dijele đačke knjižice.

Nedavno je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da Bošnjaci mogu svoj jezik zvati kako hoće. “Jezik bošnjačkog naroda”, kako je ocijenio Ustavni sud BiH, neutralna je odredba koja ne određuje naziv jezika, već sadrži ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu kako žele. Prema odluci Ustavnog suda BiH, svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava RS.

Bportal.ba