cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SRBIJA ZAVIJENA U CRNO - SVI TUGUJU: Pogledajte kakav im je danas Kosovo nanijelo poraz…

Na 40. Kongresu, koji se održava u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) nije izglasala izmjenu Statuta kako bi bio omogućen prijem Fudbalskog saveza Kosova.

Međutim, Kosovo je ipak primljeno u UEFA-u prostom većinom od tačno 28 glasova i postala je 55. članica evropske kuće fudbala iako prije toga nije promijenjen statut.


Od 54 članice UEFA za izmenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Kosovski sportski savezi su do sada već učlanjeni u većinu međunarodni organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez.

U vrijeme održavanja Kongresa UEFA-e u Budimpešti borave i premijer Kosova Isa Mustafa i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala.

Prijem u UEFA-u je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA-e održaće se 13. maja u Mexico Cityju.

Prijem u članstvo FIFA-e značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

N1