cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT
Zamalo sam izgubila muža zbog ovoga, a 80 % žena i ne zna da ima...

NAKON ŠTO JE OTKRIVENO DA JE BiH EVROPSKI KUVAJT: Počinje utrka za bosansku naftu…

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH raspisat će do kraja ove sedmice javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, saznaje „Dnevni avaz“. Uz ovaj oglas, bit će raspisan poziv i za odabir međunarodnog konsultanta koji bi pregovarao s potencijalnim istraživačima nafte i plina u Federaciji.


Na ovakvu odluku predstavnici Ministarstva energije odlučili su se nakon što je naftni gigant „Shell“ krajem prošle godine obavijestio Vladu FBiH da odustaje od provedbe Memoranduma o razumijevanju potpisanog još 2011.

Tim dokumentom bilo je predviđeno istraživanje potencijalnih nalazišta nafte i prirodnog plina na masivu Dinarida, koji se kroz BiH proteže od Bihaća do istočnog dijela Hercegovine. Iz „Shella“ su tada najavili da su u istraživanje spremni uložiti 700 miliona dolara, ali su se nakon tri godine povukli iz projekta.

No, Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo energije, s ministrom Nerminom Džindićem na čelu, odlučili su se za raspisivanje javnog poziva kako bi cijeli posao u vezi s najboljim ponuđačem bio krajnje transparentan. Ovo ministarstvo završilo je svu proceduru za raspisivanje poziva, uz saglasnost Vlade FBiH.

Za istraživanje nafte u FBiH već su se javili francuski naftni gigant „Total“, koji je spreman u ovaj projekt uložiti i do milijardu dolara. "Total" je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 uposlenika. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

„Total" je treća naftna kompanija, nakon “Key Petroleuma“ iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella“ iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao. Oni su ranije pokazali interesiranje za ovaj posao i poslali su pisma namjere.

Avaz