cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MARKICA PO MARKICA: U kasicu ubacivao kusur, saznajte koliko je skupio za godinu…

Oduvijek ste pokušavali da, uz pomoć male kasice u sobi, uštedite makar malo novca, ali vam to nikako nije polazilo za rukom?

Neki od vas su odustajali na samom početku, a neki bi kasicu razbili ili otvorili kada bi im nedostajalo novca. No, ima i onih kojima puna kasica nije samo san.


Jedan naš sugrađanin je godinu dana ubacivao novac u kasicu. Ustvari, on je ubacivao kusur, koji bi se na kraju dana ili sedmice našao u njegovom novčaniku. Radi se o manjim novčanim iznosima, o kovanicama, uglavnom od jedne marke, pa sve do pet feninga.

Dakle, on je skupljao, odnosno štedio novac za koji svi uglavnom popijemo kafu u gradu ili kupujemo čokolade, žvake, lizala, čips… Naš sugrađanin je strpljivo ubacivao kovanice u limenu kasicu, čija je visina 11,5 cm, a prečnik 8,5 cm, te na kraju, od kraja januara prošle godine, do kraja januara ove godine, uštedio 204,7 KM.

-Kada god vam ostane nešto novca u novčaniku, nemojte ga trošiti na neke nebitne stvari. Jednostavno, ubacite ga u kasicu i budite strpljivi. Ja sam tako sakupio 68 kovanica od pet feninga, 132 kovanice od 10 feninga, 98 kovanica od 20 feninga, 55 kovanica od 50 feninga, 88 kovanica po jednu KM, 24 po 2 KM i jednu od pet KM.

Ističe da 204 KM možda nekome nije puno novca. Ali njemu nije ni malo. Poručio je bh. građanima da, uz malo više finansijske discipline, mogu sebi nakon nekog perioda priuštiti stvari za koje trenutno nemaju novca odjednom.

Hayat/faktor.ba