cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

BLAGO SE TUZLACIMA: Pogledajte šta su SDP-ovci u Tuzli uradili boreći se protiv fašizma i nacionalizma…

Tuzlanska Direkcija za izgradnju, koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzla, još jedno je tuzlansko preduzeće koje je u 2015. otišlo u stečaj. Račun Direkcije je proteklih nekoliko godina blokiran, ali stečaj je pokrenut tek prije tri sedmice. Za gradonačelnika Jasmina Imamovića nema dileme,za propast je kriv bivši direktor Direkcije Enver Bijedić koji je,kako kaže,potpisivao štetne ugovore koji su uništili Direkciju.Imamović navodi da su to ugovori o izgradnji stambene zgrade kod stadiona Tušanj,zgrade 15.maj na Brčanskoj Malti i nepostojeće zgrade preko puta Merkatora.



''Unaprijed od kupaca naplatiti tržišnu cijenu poslovnih prostora i stanova,a negdje djelomično,dobiti više para nego što vam treba da izgradite te poslovne prostore i stanove da dovedete preduzeće u ovakvu situaciju“, kaže Jasmin Imamović gradonačelnik Grada Tuzla a Enver Bijedić,bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla odgovara:

«Došlo do pada cijena nekretnina i da su onda je došlo do smanjenja prodaje i na taj način priliv sredstava i da je to sve uzrokovalo krizu»

Za agoniju radnika Direkcije i probleme u koje je zapala ova firma Imamović direktno optužuje Bijedića.

«Uzeo pare od kupaca,potpisao da će za 18 mjeseci završiti ,a ne završi ni za 4 godine.Odgovornost je direktora.Postavljam pitanje,gdje su pare.Gdje su pare kupaca.Jesu li pare korištene namjenski,da su korištene namjenski zgrada bi bila izgrađena“ decidan je Imamović dok Bjedić naglašava:

«Najbolje je,nek pravosudni organi procjene da li je bilo tu nekih nepravilnosti ili ne.Od privatizacije,od uzimanja ovlaštenja,od Fonda tonjenja itd.Nek pravosudni organi,a ne izvršna vlast provedu kompletnu proceduru»
Sporne ugovore istražuje i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

«U ovom predmetu je saslušan veći broj osoba,do sada su sasluđani članovi uprave,članovi menadžmenta Direkcije,veći broj uposlenika iz ove direkcije,kao i izvošači radova.Prikupljena je obimna dokumenatcija,svi finasijski izvještaji od perioda 2006-2011.godine.Ova dokumentacija će biti predmet analize postupajućeg tužioca», ističe Admir Arnautović,portparol Tužilaštva TK
Enver Bijedić optužuje i gradonačelnika Imamovića za brojne zloupotrebe u građevinskom sektoru. Tvrdi da slučaj Slavka Stjepića,Imamovićevog pomoćnika,kojem se sudi zbog zloupotrebe položaja,vodi upravo do Imamovića,koji je,kako kaže,umiješan u aferu Merkator. Po svemu sudeći predizborna utrka u tuzlanskom SDP-u već je počela. O kandidaturama žele odlučivati provjereni SDP-ovi kadrovi u Tuzli. Zadnja je riječ ipak na vrhu partije, a vodi je predsjednik koji je na unutarstranačkim izborima porazio Bešlagića i Imamovića.

TV1