cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VIDJET ĆE DODIK KAKO GAZDA KAŽNJAVA PODANIKE: Dodik žestoko odgovorio Vučiću i niko ne zna šta će sad biti…

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da "Elektroprivreda Srbije" neće biti privatizovana, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Najavio je i da će se, možda, udružiti sa njima.

„Elektroprivreda Srbije“ neće biti privatizovana, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ili da se udruži s njima, najavio je premijer Aleksandar Vučić.


– Želim da najavim da mi imamo drugačije planove za EPS. Ne želimo da ga prodajemo i ne želimo da ga privatizujemo. Želimo da proširimo svoj uticaj, da razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom. Pokušaćemo da učestvujemo u kupovini ili stvaranju zajedničkih preduzeća sa RS i Crnom Gorom – izjavio je Vučić za Nedeljnik.

Koliko bi ovaj potez bio isplativ i na koji način bi posao mogao biti realizovan, analizira Ministarstvo energetike, potvrdio je za Kurir ministar Aleksandar Antić.

– Ministarstvo i EPS ozbiljno analiziraju kako tu aktivnost učiniti izvodljivom jer je reč o vrednim kompanijama. Analiza će biti gotova za nekoliko meseci. Vrednost tog posla ogleda se u tome što bi EPS postao ozbiljan igrač u regionu, bolje bi se balansirala proizvodnja u različitim periodima godine. Sada prvo treba da uradimo reorganizaciju u saradnji sa MMF kako bi se ostvarile uštede i kako bi EPS mogao da se osloni na sopstvene prihode i neke kreditne linije za realizaciju tog posla – kaže Antić i dodaje da premijer Vučić to ne bi pominjao da „neke mogućnosti za saradnju ne postoje“.

Kurir je ovim povodom kontaktirao i sa elektroprivredama Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U CG su upućeni na tamošnje ninistarstvo ekonomije, odakle odgovori nisu stigli, a odgovora nije bilo ni iz pomenutih preduzeća.

Da bi širenje EPS u regionu bilo dobar potez, smatra i finansijski analitičar Mahmud Bušatlija, ali sumnja u mogućnost realizacije te ideje.

Ukrupnjavanje sistema uz dobro upravljanje može dovesti do boljih ekonomskih performansi. Kad preduzeće nije zavisno od države, može da uzme kredit i nije zavisno od državne garancije. Ne znam da li u Evropi ima još neko energetsko preduzeće koje ne može dobiti kredit osim EPS – ističe Bušatlija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije donesena nijedna odluka o prodaji "Elektroprivrede Republike Srpske".

Dodik je istakao da, što se tiče odluka Narodne skupštine Republike Srpske i opredjeljenja političkih partija koje čine većinu u njoj, "Elektroprivreda Republike Srpske" nije na prodaju.

"Ono što sam razumio iz izjave predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, on misli da treba zajedno sarađivati i mi nismo protiv toga da se razvojna funkcija objedini i da se na jednom mjestu vodi razvoj za obje elektroprivrede, obezbijedi finansijska podrška za nove projekte ili da se zajednički dogovori o uspostavljanju jedinstvenog tržišta", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On smatra da bi možda bilo najbolje da bude uspostavljena nova berza električne energije u regionu.

Vučić je rekao da "Elektroprivreda Srbije" neće biti privatizovana, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ili da će se, možda, udružiti sa njima.

Izvor: Slobodna Bosna