cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

RODITELJI NEUTJEŠNI: Povećan broj djece zaražene salmonelom…

Bakteriološka analiza kod većine djece koja su početkom sedmice zaražena u vrtićima JU Djeca Sarajeva, potvrdila je da je riječ o tzv. Salmonelli Enteridis.

Na Klinici za infektivne bolesti KCUS do sada je pregledano 160 mališana. Zvanični rezultati za ostale pacijente očekuju se u ponedjeljak.



Doktori Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centa do danas su pregledali 160 djece. Njih 49 je zadržano na liječenju i pod nadzorom su medicinskog osoblja.

“Kod većine mališana potvrđena je Salmonella Enteriditis, ostale analize čekamo u ponedjeljak, tada ćemo imati i analize gotove za preostale pacijente, s obzirom da sva djeca nisu došla u isto vrijeme”, kaže Azra Dedajić, portparol KCUS.

Broj hospitalizirane djece se srećom drastično ne povećava. Rezultat infekcije ovom bakterijom je kontaminirana hrana ili nestručno rukovanje osoblja tom hranom u smislu njenog deponovanja i čuvanja. Jedan od načina prenosa bakterije salmonela jesu proizvodi životinjskog porijekla, a čest način prenošenja je na ljuski kokošijih jaja i putem mlijeka. Zdravstveno stanje mališana je bolje.

“Na sreću, niko nema težu kliničku sliku, što je jako važno da se kaže u ovom momentu” dodaje Dedajić.

Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu ne manjka smještajnih kapaciteta, kao ni lijekova potrebnih za liječenje.

“Mi smo oslobodili nekoliko kreveta na klinikama u blizini Klinike za infektivne bolesti, imamo dovoljno kapaciteta, a i kadrovski smo osposobljeni da primimo sve kojima je potrebna pomoć”, naglašava Dedajić.

Važno je spomenuti i da djeca koja prođu infekciju salmonelom, ne ostaju kliconoše, ukoliko prođu stručno liječenje. Djeca iz vrtića Mašnica, Skenderija, Lastavica i Leptirić, u ponedjeljak su konzumirala obrok pripremljen od tjestenine, pavlake i jaja u vrtićima Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Izvor: TV1