cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ISTRAGA TRAJALA CIJELU NOĆ I DAN: Konačno otkriveno zbog čega je Nerdin Ibrić počinio napad…

Nakon napada na policijsku stanicu u ponedjeljak u Zvorniku, po nalogu glavnog tužitelja formiran je istražni tim u koji su uključeni tužitelji iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, kao i istražitelji i stručni suradnici, koji trebaju raditi na istrazi u ovom predmetu, navedeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.


Tužitelji i osoblje će zajedno sa pripadnicima MUP-a RS i SIPA i partnerskim institucijama, prikupljati dokaze i vršiti istražne radnje sa cijeljem potpunog rasvjetljavanja terorističkog akta u Zvorniku.

Nerdin IbricPo naredbi glavnog tužitelja, na mjestu događaja, tokom noći je obavljen uviđaj i izuzeti su forenzički tragovi, a provest će se dalje istražne radnje sa ciljem da se utvrde motivi napada kao i povezanost drugih osoba ili saučesnika, koji su učestvovali u izvršenju kaznenog djela – dodaju iz Tužiteljstva, te zaključuju kako ova institucija i policijske agencije nastavljaju intenzivan rad s ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenog kaznenog djela.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (ES) Dragan Lukač potvrdio je Srni da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio 24-godišnji Nerdin Ibrić.

”Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca”, naglasio je Lukač.

Nerdin Ibrić, piše Avaz, rođen je u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio. Imao je godinu dana kada su pripadnici VRS s pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.



POLICIJA-SrebrenicaIbrić je skupa sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.
Lukač je potvrdio da je Ibrić došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

”Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre”, rekao je Lukač.
On je dodao da je Ibrić bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Istovremeno, dosta medija objavilo je jedan stari popis, neku vrstu nezvaničnog dokumenta pod nazivom “Spisak ratnih zločinaca koji rade na visokim funkcijama i u policiji, a učestvovali su u genocidu u Srebrenici”. Čini se da je Ibrić prije napada imao uvid u ovaj dokument i da bi to, u kombinaciji sa pripadnošću tzv. vehabijskom pokretu kojem se pridružio, mogao biti motiv napada.

Izvor: doznajemo.com