cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

FOTO: Građanin na prozoru ugledao jeziv prizor! Zmija zavukla glavu između stakla i okvira, a onda…

Zmijama su sad posljednji trzaji pred jesenski san i sad su jako opasne, piše Večernji list BiH. Imali smo nekoliko prohladnih dana, sad se javljaju vrućine i zmije bi mogle biti itekako uznemirene.

- Vrijeme se promijenilo, a promijenilo je i nas ljude, kamoli životinje - govori nam stariji čovjek u Grudama koji tvrdi da, ako se ovakve temperature nastave, zmija može biti i u kasnu jesen, a kamoli u kasno ljeto.


Sjeća se i tragičnih situacija sa zmijama iz ranijih jeseni. Primjerice, poskok je na stablu gotovo pa neprimjetan i dok se nekad hodalo poljem, znalo ih se zateći, a bilo je, nažalost, i tragičnih situacija.

- Čovjek zaspe pod stablom, a kasnije ga pronađu mrtvog, promijenio boju... zmija ga ugrizla - govori nam.

Prije nekoliko dana jedan mještanin Gruda slučajno je ubio zmiju na svom prozoru. Slučajno, zato što je zmija provukla glavu između dijela koji drži staklo i okvira pa je zatvarajući prozor došlo do "nesretnog slučaja".

- Nisam mogao vjerovati kad sam vidio gdje se zmija nalazi i na koji način se sve odigralo - govori nam Gruđanin koji se ovih dana susreo sa zmijom te nam poslao fotografiju.

Stručnjaci, govoreći o opasnostima od zmija u kasno ljeto i jesen, ističu da su zmije ujesen opasnije danju i tada najviše napadaju.

Svojedobno je veterinar Stjepan Prgomet za Večernji list komentirao pojavu zmija u kasno ljeto i u jesen, s obzirom na to da je prije nekoliko godina vladala velika pojava zima i u desetom mjesecu.

- Temperatura je još uvijek visoka da bi zmije ušle u fazu hibernacije. Kako bi došlo do toga, temperatura mora biti ispod 10°C. Ove godine još nismo imali takav pad temperature, tako da je sasvim normalno da zmije i dalje možemo vidjeti u prirodi.
Zoolog Zoran Tadić kazao je kako je zmijama najugodnije na temperaturama od 24 do 28 °C:

- Najviše sam poskoka našao na temperaturama oko 24°C, i to kad ima naoblake...

doznajemo.com