cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

BOSANCI SLAVE: BiH ide u NATO do kraja godine… Bosna će biti član najjače vojne sile svijeta…

Knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na državu, sačekat će da prođu izbori, rečeno nam je iz Ministarstva odbrane BiH. Cilj je depolitizirati knjiženje vojne imovine kako nijedna stranka ne bi ovaj proces koristila u predizborne svrhe.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio je kako će MAP biti aktiviran do kraja godine.



Većina uslova za aktivaciju MAP-a je ispunjena, istakao je Denis Zvizdić. Računa i na to da su svi akteri koji su u BiH dužni ispuniti svoje obaveze na ovom putu svjesni značaja članstva naše zemlje u NATO-u.

"U fazi ispunjenja talinskih uslova za aktivaciju MAP-a nije potrebno zakazivanje nekog posebnog samita NATO, ali se neka vrsta sastanka na kojem bi se trebalo govoriti o deblokadi puta BiH ka NATO-u očekuje do kraja godine”, naglašava Zvizdić.

Vojna imovina u Han Pijesku prva je u RS za koju je Sud BiH donio presudu da mora biti uknjižena na državu. Ipak, bit će uknjižena na BiH tek poslije izbora, poručili su nam u Ministarstvu odbrane.

"Kad će to neko uraditi, hoće li prije ili poslije, ja to ne bih sad komentirala, u ovom vremenu, jer moguće da su i takve neke izjave posljedica vremena u kojem se nalazimo, ja bih rekla predizbornih nekih itd. Postoji obaveza i mislim da svi trebamo biti ozbiljni, pogotovo ako smo opredijeljeni za taj put, a mislim da kad je to u pitanju da postoji ipak u potpunosti koncenzus”, stava je Borjana Krišto, članica Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH.

Zvizdić kaže da nakon izbora očekuje snažniju dinamiku u procesu knjiženja. Istakao je i da, osim političkih opstrukcija, postoje i one u smislu kompletiranja potrebne dokumentacije da bi došlo do knjiženja određene lokacije, zbog čega je potrebna maksimalna odgovornost institucija.

"Očekujem da će to nadležna tijela u RS napraviti u zakonski predviđenim rokovima, kako bi i time završili taj pravno administrativni proces”, naglasio je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

Dvadeset i četiri lokacije perspektivne vojne imovine su uknjižene na Bosnu i Hercegovinu. Šest perspektivnih vojnih lokacija nalazi se u RS. Aktivacija MAP-a je politička odluka Saveza i osim knjiženja vojne imovine ne postoji nikakav drugi uslov.

TV1