cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

RAMIZ SALKIĆ OTKRIO SVE O DODIKU: Pogledajte kakvi su stvarno planovi Republike Srpske…

Vijeće naroda Republike Srpske odbilo je zahtjev Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike i veto Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa.

Danas zasjeda skupštinska komisija, ukoliko i komisija odbije zahtjeve, slučaj ide na Ustavni sud Republike Srpske. Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.


Na pitanje kakav se ishod danas može očekivati nakon zasjedanja komisije, Salkić je odgovorio da je gotovo izvjesno da će Vijeće naroda i skupštinska komisija odbiti zahtjev Bošanjaka o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

"Tako će završiti kao svi dosadašnji zakoni koje je pokretao Klub Bošnjaka. U ovakvoj situaciji, koji potvrđuje samo ono što rade Vlada i Narodna skupština evidentno je da postoji jasna koordinacija između Vlade, NSRS i Ustavnog suda RS pod pokroviteljstvom predsjednika da se ovo završi što brže", rekao je Salkić

On je za situaciju u bh. entitetu Republika Srpska rekao da vlada mišljenje jednog čovjeka i jednog naroda.

"Mi ostali nemamo mogućnosti da iznesemo svoje stavove i da ih artikulišemo kroz zakonske i ustavne procedure. Nemaju svi jednaka prava. Imamo ustav entiteta koji ne dozvoljava Bošnjacima i Hrvatima da zaštite svoje interese kroz rad Vijeća naroda. Imamo situaciju da Ustavni sud RS radi po poslovniku koji je suprotan ustavu i zakonu. Ako jedan čovjek odluči nešto uraditi, a uz to je predsjednik entiteta, on će to provesti i niko mu neće osporiti", rekao je potpredsjednik Salkić.

Šta ako se referendum održi 25. septembra?

"Referendum je vrlo opasna stvar. Da je o nečemu drugom, možda ne bi ni bio toliko opasan. Ovako se negira Ustavni sud BiH i njegove odluke, a Ustavni sud BiH je temelj Dejtonskog sporazuma. Obavezuju se svi da će poštovati odluke Ustavnog suda BiH i da ih neće komentarisati. Ovako bi pokazali da ne poštuju Ustavni sud BiH i negiranje Dejtonskog sporazuma. Dodik svaki dan govoreći da je RS država krši Dejtonski sporazum", odgovorio je Salkić.

Zahtjev Kluba Bošnjaka je i veto na Zakon o popisu izglasanom u Narodnoj Skupštini RS.

"Popist stanovništva je završena stvar. Rezzultati su objavljeni i prihvaćeni od svih relevantnih međunarodnih organizacija. Po nama je ovaj proces završen, a samo su rezultati popisa igra u RS-u pred lokalne izbore. Sporan je broj Bošnjaka u RS-u, jer su računali da će biti do 5 posto, a procenat od 14 % ruši koncept RS-a i oni moraju tražiti načine da se to promijeni", kazao je Ramiz Salkić i dodao da objava rezultata popisa stanovništva od entiteta neće imati nikakve svrhe.

On je naglasio da se vrlo vješto se skreće pažnja sa ekonomskog stanja u entitetu RS, jer se entitet ne može sam finansirati.

"Dodik prodaje maglu svojim građanima govoreći da BiH nije zemlja. On negira bosanski jezik, negira prava bošnjacima, njegov MUP je pretresao kuće Bošnjaka praveći ih teroristima, njegovi mediji šire neistine i strah, negira BiH, govori da je RS država, prijeti podjelama, formira rezervnu policiju, formira specijalne policijske snage... On remeti ovu državu, a svi drugi su zainteresovani da grade društvu u kojem ćemo svi koliko-toliko biti jednaki i ići putem EU."

N1