cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON UKIDANJA SANKCIJA: Ovo je velika šansa da BiH postane bogata… Iran daje 33 milijarde dolara…

Iran je ispunio sve obaveze iz nuklearnog sporazuma, nakon čega su im ukinute sankcije. Povratak Irana na svjetsko tržište, naročito sa aspekta trgovine naftom, odigrat će veliku ulogu u globalnoj ekonomiji, istakao je ambasador ove zemlje u BiH, a upravo je BiH jedna od zemalja koje je iranska vlada odabrala za jačanje i razvoj saradnje.




Iransko tržište sa 76 miliona stanovnika sigurno može prihvatiti neke proizvode iz BiH, a iranske investicijske kompanije su zainteresovane za tržište naše zemlje, naglasio je ambasador Irana u BiH. Ističe i da su dvije zemlje prije tri mjeseca potpisale sporazum o razvoju ekonomske saradnje.

“Jedna delegacija iz BiH na čelu sa ministrom Mirkom Šarovićem boravila je u Teheranu. U toj delegaciji bili su predstavnici 20 bh. kompanija. Razgovarali su sa privrednicima iz Irana, upoznali se sa potencijalima Irana i predstavili ekonomske kapacitete BiH”, naglasio je ambasador Seyed Hossein Rajabi.

Iran će moći koristiti 32 milijarde dolara odmrznutih sredstava nakon ukidanja sankcija Teheranu.

“Iranski novac koji je bio blokiran u evropskim zemljama i Americi je nakon ukidanja sankcija odblokiran i taj novac će se iskoristiti za investicije i implementaciju infrastrukturnih projekata u zemlji, kao i naučno-obrazovnih projekata”, izjavio je Rajabi.

Iran raspolaže sa četvrtim najvećim zalihama nafte, te ima najveće zalihe gasa na svijetu. Dvanaestogodišnje sankcije su nanijele ogromnu štetu ekonomiji Irana, ali se situacija ubrzano mijenja, budući da su mnoge svjetske kompanije zainteresovane za ovo ogromno tržište, zaključio je ambasador.

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Piše: TV1