cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VALJA OPET MIJENJATI DOKUMENTE: Vlada ukida pečate… Umjesto toga uvodi se…

Vlada Republike Hrvatske ukinula je upotrebu pečata umjesto kojih se uvodi tzv. elektronski potpis. Cilj je olakšati uvjete poslovanja te stvoriti bolju investicijsku klimu. U Europskoj Uniji već odavno je uvedena praksa elektronskog potpisa. I naša zemlja ima usvojen Zakon o elektronskom potpisu, no u praksi se ne provodi.




Uvođenje elektronske komunikacije između institucija i građana te kompanija, što se već odavno koristi u EU, rezultiralo bi uštedom vremena, smanjenjem papirologije te ubrzanjem procedura. Iako imamo Zakon, dobivanje potvrda od institucija elektronskim putem za bh. građane još nije moguće. Zakon o elektronskom potpisu usvojen je 2006. godine, ali nikada nisu doneseni podzakonski akti na razini BiH kojima bi se reguliralo tko izdaje kvalificirane potpise. Kvalificirani potpis treba biti certificiran od određenog mjerodavnog državnog tijela. Uvođenje elektronskog potpisa značajno je i s administrativnog ali i ekonomskog aspekta, ističe ekonomski stručnjak Muris Čičić.

“Sigurno je da imaju dva pozitivna aspekta ove mjere, jedan je manje administriranje manje birokracije, jednostavno brže odvijanje i eliminiranje nepotrebnih birokratskih procedura i procesa u privrdi, a drugi je ekonomsko, čim ima mogućnosti da se nešto efikasnije riješi sigurno to i manje košta. Međutim da bi se ovaj drugi aspekt ostvario neophodno je precizirati novi system” kaže Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ovom mjerom Vlada Hrvatske kani postići višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje zahtijevaju upotrebu pečata. Time bi se olakšali uvjeti poslovanje te bi se stvorila bolja investicijska klima. Ova oblast ne može se urediti samim donošenjem zakona i kupovinom informacijskog sustava, ističe Čičić. Na državi je da omogući izdavanje kvalificiranih certifikata, a na kompanijama i organizacijama da implementiranju određene mehanizme kojima će se osigurati provjera identičnosti elektronskih dokumenata u svakom trenutku.

“Sigurno je da je vrlo važan aspekat sigurnosti odnosno da li onaj ko potpisuje ugovore ili bilo kakve dokumente garantuje njihovo izvršenje, da li je on taj koji se predstavlja u elektronskom smislu. Elektronsko potpisivanje svih dokumenata mora da bude sigurno jer onda čitava akcija neće uspjeti”, dodaje Čičić

Ulazak BiH u EU integracijske procese trebao bi biti stimulas vlastima da se okrenu bržem donošenju potrebnih podzakonskih akata i stvaranju ostalih preduvjeta koji bi omogućili praktičnu primjenu zakona o elektronskom potpisu.

TV1