cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SJEĆATE SE OVOG ČOVJEKA? Otkriveno gdje je čovjek koji je prošao strahote na izbjegličkoj ruti…

Sjećate li se čovjeka s ove fotografije? To je Laith Majid koji je u avgustu prošle godine sa svojom obitelji pobjegao iz Iraka. Fotografija tog očajnog oca s kćerkicom u naručju, dok konačno pronalazi spas na obalama grčkog otoka Kos, njezinom autoru, foto-reporteru Danielu Etteru priskrbila je Pilitzerovu nagradu. No, kada je radost zbog toga želio podijeliti s obitelji Majid doznao je da nisu više u Njemačkoj, gdje su u nakon prolaska opasne izbjegličke rute pronašli utočište – već su se vratili u Irak.



Napustili su Berlin nakon svega šest mjeseci, iako su tvrdili da su iz Iraka, kao pripadnici manjinske sunitske zajednice pobjegli zbog prijetnji šijita. Razlog za povratak i Bagdad bila je smrt Laithove majke, ispričao je za Bild njegov sin, objašnjavajući kako je majka, zabrinuta da joj se muž možda više neće uspjeti vratiti u Europu, također otputovala u domovinu zajedno s dvoje mlađe djece.

Novi život u Iraku

Uspjeli su se skrasiti u kurdskom, sjevernom dijelu Iraka, u gradu Erbilu. Upravo su otamo prošlog ljeta krenuli na opasno putovanje prema Europi, ukrcavši se na avion za Tursku. Laith Majid sada tamo radi kao auto-mehaničar.

Fotografija ovog oca kako sa suzama u očima izlazi na grčko tlo držeći dijete u naručju, bila jedna od ključnih za podizanje svijesti o onome što izbjeglice prolaze u uzburkanom tjesnacu između turske i grčke obale. Stotine su tamo izgubile život. Umalo se to dogodilo i Majidu.

Ipak, prvi puta svijet je nad sudbinom migranata ozbiljno zadrhtao nakon objave fotografije beživotnog tijela malenog Aylana Kurdija kojeg je more izbacilo na grčku obalu.

‘Osjećali smo se kao u zatvoru’

Iako je u septembru, kada je s obitelji stigao u Berlin, Majidova priča ponovno dirnula mnoge, sada tvrde da život u izbjegličkom centru Spandau, nije pružio ni djelić onoga što su očekivali. I on i supruga, inače učiteljica, nadali su se poslu, nakon što su cijelu imovinu rasprodali kako bi za osam hiljada eura u gumenom čamcu prošli putovanje koje su organizirali krijumčari ljudi. U čamac koji je bio predviđen za šest osoba nagurali su njih 13, pa je ubrzo počelo prodirati more, prisjetio se Majid u intervjuu za BBC. Nije imao snage opisati osjećaje straha što su ga obuzeli. Straha da će poginuti zajedno sa svojom djecom.

Kada su se konačno smjestili u Njemačkoj podnijeli su i zahtjev za azilom, no njegovo rješavanje nisu tamo dočekali. “Osjećali smo se kao u zatvoru”, ispričao je Majid. Tek je njegov najstariji sin odlučio ostati u Njemačkoj, ali i on se nada da će uskoro dobiti priliku otići u Kanadu ili Australiju.

Prema podacima njemačkog imigracijskog ureda lani su iz te zemlje natrag u Irak vratile 724 osobe.

Net.hr