cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SILOVANJE U KUĆI: Djevojka se onesvijestila usred odnosa, nakon što je prvo…

Nastavljen je proces za brutalno silovanje u Podstrani kod Splita, slučaj koji je izazvao ogroman interes javnosti…

 – Djevojka je pristala na spolni odnos sve do trenutka kada je izgubila svijest – složili su se stalni sudski vještaci, psihijatri dr. Jasminka Šarić i dr. Ivan Urlić, na Županijskom sudu u Splitu tijekom davanja nalaza i mišljenja vezano uz događaje u privatnoj kući u Podstrani krajem 2012. godine, kada je studentica iz Splita zadobila teške i za život opasne ozljede.


Za ozljeđivanje je optužen njezin vršnjak i tadašnji prijatelj R.Š. (23), kojeg se tereti za obljubu bez pristanka i pokušaj ubojstva. Svjedočenje psihijatara, međutim, nije dovelo do kraja suđenja jer je tužiteljica zatražila novo, takozvano kontrolno vještačenje žrtve, smatrajući kako su oba vještaka koja su davala iskaze u utorak u njima bili kontradiktorni sa svojim pisanim nalazima.

Sudsko vijeće prihvatilo je zahtjev te spis ide na Medicinski fakultet u Zagrebu, s kojeg će tim stručnjaka psihijatara i psihologa pregledati djevojku i dati svoje mišljenje. Tek nakon toga će se glavna rasprava moći nastaviti, te je stoga odgođena na neodređeno vrijeme.

Pitanje pristanka ili nepristanka djevojke na intimni odnos, koji je završio u operacijskoj dvorani KBC-a Split gdje joj je spašavan život, nešto je bez čega sudsko vijeće nema osnove donijeti odluku o optužnici. Problem je što se žrtva ne sjeća ničega što se dogodilo toga poslijepodneva te što je cijelo društvo s kojim su bili ona i optuženi konzumiralo alkohol. Djevojka je, prema izjavama ostalih koji su bili u kući, pila: štok, crno vino i medicu. Kada je odvedena u bolnicu i operirana, nije joj se mjerio postotak alkohola u krvi jer je glavna briga bila spasiti joj život.

Tijekom suđenja ju je prvo vještačila psihijatrica dr. Šarić, koja je s velikom sigurnošću utvrdila kako je djevojka imala od 1,5 do 2,8 promila alkohola u krvi. Navela je u vještačenju kako se radilo o privremenoj duševnoj poremećenosti zbog akutne intoksikacije te djevojka nije bila sposobna za otpor. Drugo vještačenje žrtve proveo je dr. Urlić koji je u svome mišljenju naveo kako je progresijom alkoholiziranosti naglo gubila mogućnost upravljanja voljom i postupcima sve do potpune nemogućnosti pružanja otpora. Ocijenio je i kako je nagla intoksikacija većom količinom alkohola dovela do anamnestičkog sindroma.
Na glavnoj raspravi u utorak su se oboje vještaka složili kako je bila u stanju smanjene ubrojivosti zbog alkohola, ali je mogla vladati voljom i postupcima te donositi odluke. Također je njihova ocjena kako je konzumacija alkohola dovela u stanje slobodnijeg ponašanja te je imala seksualizirano ponašanje i pokazivala moguću spremnost za spolni odnos. Stoga su ocijenili kako je pristala na spolni odnos sve do trenutka kada je izgubila svijest, do čega je došlo zbog gubitka krvi od ozljeda.

Nezadovoljna takvim raspletom i svjedočenjem psihijatara, kojim se optuženi oslobađa krivnje za obljubu bez pristanka, a time i za pokušaj ubojstva, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva zahtijevala je treće vještačenje. Sudsko vijeće suglasilo se s njom i odlučilo zatražiti novo mišljenje.

Doznajemo.com/Slobodna Dalmacija