cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TUGA KAKVU BOSNA NE PAMTI: Rodila je sina pa preminula…

Toda Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče preminula je u Dobojskoj bolnici od iskrvarenja, samo nekoliko sati nakon što je u Derventi rodila sina.

Iako se tragedija dogodila 2. februara 2015. godine, u porodici Milanković još ne mogu da povjeruju šta se dogodilo. Utjehu suprugu i ocu Stojanu pruža preživjeli sinčić Savo koji je poslije rođenja desetak dana boravio u bolnici.


'Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku tako nešto može da se desi. Tražim da se utvrde i sankcionišu odgovorni za njenu smrt, da se više nikada nikom ne desi to što se desilo mojoj porodici', govori kroz suze suprug Stojan Milanković.

'Informacije postoje, obudukcija je urađena, nadležni moraju sve da ispitaju. Toda i ja smo sanjali našeg sina, radovali se njegovom dolasku na svijet, a sad, šta sad. Ona je majka heroj dala je svoj za Savin život'.

Kako kaže Stojan, Toda se mučila 26 sati u derventskom porodilištu, gdje, po njegovom mišljenju, nije imala adekvatne uslove za tako težak porođaj. Međutim, ginekolog Mirko Šaran misli drugačije.

'Porođaj je od početka do kraja bio u granicama normalnog. Poslije poroda žena je prokrvarila i tada smo je zbrinuli. Nakon nekoliko minuta obišao sam je i vidio da ponovo počinje da krvari. Odmah smo je transportovali za Doboj u pratnji, onako kako nalažu standardi. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći', tvrdi doktor Šaran.

Suprug Stojan posebno ističe da je pet sati prije porođaja tražio od doktora Šarana da Todu porodi carskim rezom, ali kako kaže, u porodilištu nisu imali uslove za tu operaciju. To potvrđuje i Šaran.

'Odgovorio sam mu tada i sada tvrdim da nijedan razlog nije bio za carski rez. Poroditi ženu carskim rezom tamo gdje nema indikacija, je zločin po ženu', zaključije Šaran.

Obdukcioni nalaz
U obdukcionom nalazu je konstatovano da je Toda Milanković preminula od spoljašnjeg iskrvavljenja iz rascepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice, koje je nastalo kao posljedica porođaja.

Iako se sve ovo desilo prošle godine i dalje se vodi postupak i to protiv ginekologa. Mali Savo je nedavno proslavio svoj prvi rođendan.

novosti.rs/Hayat