cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PUTIN U SUZAMA: Srušio se avion, svi putnici poginuli… Evo detalja…

09:40 Istražioci su pronašli jednu od dvije crne kutije aviona kompanije "Flajdubai" koji se danas srušio na jugu Rusije, saopćio je predstavnik Istražne komisije Vladimir Markin.

Istražioci preuzimaju ostatke žrtava koji će biti dati na forenzičku analizu, a traga se za drugom crnom kutijom.




- Istražioci analiziraju podatke o letu i postupke vanrednih službi aerodroma - rekao je Markin, dodajući da uskoro u Rostovu na Donu stižu predstavnici kompanije "Flajdubai".

09:00 Ruski Međudržavni komitet za avijaciju (IAC) saopćio je da će se istrazi pada aviona kompanije "Flajdubai" u Rostovu-na-Donu pridružiti eksperti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), SAD i Francuske.

- Komisiji će se pridružiti eksperti Ujedinjenih Arapskih Emirata, odakle je kompanija prevoznika, SAD kao zemlja proizvođač i dizajner i Francuska, čiji su radnici tvorci motora ovog aviona - navodi se u saopćenju IAC. IAC je formirala posebnu komisiju koja će da istraži uzroke pada aviona na letu od Dubaija ka Rostovu-na-Donu. Grupu predvodi izvršni direktor IAC Viktor Soročenko.

08:05 Svih 62 putnika i članova posade koji su se nalazili u putničkom avionu koji je letio iz Dubaija prema jugu Rusije poginuli su kada se letjelica srušila prilikom drugog pokušaja slijetanja na aerodrom u Rostovu na Donu, objavili su ruski zvaničnici, a prenijele agencije. Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je da je "boing 737-800" loukost aviokompanije "Flajdubai" pao noćas u tri sata i 50 minuta po lokalnom vremenu, kao i da su u avionu najvećim dijelom bili Rusi.

- Avion je pao na tlo i raspao se. Prema preliminarnim podacima, bilo je 55 putnika i sedam članova posade. Svi su poginuli - navedeno je u saopćenju Istražnog komiteta Rusije.
Eksplozija prije pada

Nepotvrđene su informacije da je došlo do eksplozije u avionu prije pada. Pilot navodno nije javljao ništa neobično neposredno prije pada, te stručnjaci vjeruju da je do nesreće došlo zbog slabe vidljivosti i loših vremenskih uvjeta. Pilot je navodno pokušavao sletjeti čak dva sata.

Loši vremenski uslovi

Avion je navodno zaparao krilom tlo i zapalio se, prema informacijama ureda za hitna stanja Rostova. Kako je kazao guverner pokrajine Vasilij Golubev, loše vrijeme i snažni udari vjetra istražuju se kao mogući uzrok nesreće, a Žana Terekohova, savjetnica ruskog ministra saobraćaja, kaže kako bi ulogu mogla igrati i eventualna pogreška pilota. Ruska istražna komisija objavila je kako se istraga usmjerava na ljudsku pogrešku ili tehničke probleme.

Prema video snimkama nadzorne kamere koju je objavila ruska televizija vidi se snažna eksplozija u razini tla i plamen i iskre koje se penju visoko u zrak. Avion se srušio oko 250 metara prije početka piste.

Poginulo i sedmero djece

Prema guverneru Golubevu među putnicima je bilo i sedmero djece. Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako je pomoć porodicama poginulih u nesreći prioritet, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Šef države kazao je kako je sada najvažnije raditi s porodicama onih koji su poginuli - kazao je Peskov.

Avaz