cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON UPOZORENJA DA BALKANU PRIJETI POTOP: Ovo je istina, tvrde domaći meteorolozi…

Nakon što je kontraverzno prevedena prognoza meteorološke kompanije “Accuweather”, prema kojoj Balkan očekuje najkišovitije proljeće svih vremena, uznemirila javnost, bh. meteorolozi ističu da nema mjesta panici, jer rekordi, kako oni prognoziraju, neće biti srušeni, iako nas narednih mjeseci vjerovatno očekuje dosta kiše.

“Javnosti je prenesena potpuno pogrešna informacija o navodnom najkišovitijem proljeću”, ispričali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a isto su potvrdili i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, pišu banjalučke Nezavisne novine.


 

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, navodi da podaci Euro centra za srednjoročne i dugoročne prognoze vremena ukazuju da će količina padavina u prvoj polovini trećeg mjeseca biti nešto veća od uobičajene.

“I april će biti nešto kišovitiji, ali crveni alarm se ne pali. Maj će u većem dijelu zemlje biti prosječno topao, a drugi dio tog mjeseca će biti i više suh nego što je to uobičajeno”, kazao je Kuštrinović, koji dodaje da će i jun biti topliji i s manje padavina u odnosu na prosjek.

Komentarišući spekulacije o navodnim poplavama, on dodaje da činjenica da svakog proljeća, kada se snijeg topi, postoji i takva opasnost zbog neuređenih vodotoka, a što nije ništa novo.

Iako su brojni mediji proteklih dana donosili dramatične prognoze, etiketirejući ih i kao “uznemirujuće”, doslovan prevod saopštenja koje je objavljeno na sajtu kompanije “Accuweather” glasi tek da Balkanu, ali i drugim dijelovima Evrope, prijeti opasnost od poplava.

“Kombinacija zime sa velikim količinama snježnih padavina sa visokim, te istovremeno strmim terenom, može dovesti do povećanog rizika od poplava”, navodi “Accuweather” u svojoj prognozi.

Podsjetimo, jedan od najpopularnijih privatnih meteoroloških servisa na svijetu, američka meteorološka kompanija Accuweather, objavila je sezonsku prognozu za proljeće 2016. godine (treći, četvrti i peti mjesec) na Starom kontinentu. Prognozu je potpisao meteorolog Eric Leister.

Naši krajevi se nalaze u “zoni” za koju Accuweather predviđa da bi mogla biti hladnija s više padavina od prosjeka. Accuweather predviđa da će se izraženija ciklonalna aktivnost na jugu kontinenta, kakva je bila tokom zime, nastaviti i početkom proljeća. Sve to moglo bi rezultirati novim poplavama.

Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama se proteže od srednjeg i južnog dijela Italije, preko Balkana, do Slovačke i Mađarske na sjeveru te na jugu do Grčke i zapadne Turske.

Povećanoj opasnosti od poplava bi moglo doprinijeti, u drugom dijelu proljeća i topljenje velikih količina snijega na Dinaridima i Karpatima. Za navedeno se područje tokom proljeća očekuje više oborina od klimatološkog proljeća.