cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

POTRESAN VIDEO: Pogledajte kroz kakve patnje prolaze djeca zaražena salmonelom u sarajevskim vrtićima…

Zvanično je potvrđeno, djeca koja su juče primljena u Klinički centar zaražena su salmonelom.

No, još uvijek nije potvrđeno šta je izvor zaraze. Pretpostavlja se da je virus potekao iz hrane pripremljene u Glavnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva. Na sreću svi mališani su van životne opasnosti, a ljekari kažu da inkubacioni proces ove zarazne bolesti prolazi, tako da su male mogućnosti da se broj zaraženih mališana poveća.



Ljekari Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centa pregledali su 133 djece, njih 39 je zadržano na liječenju. Njima je propisana terapija, pod stalnim su nadzorom ljekara, a urađena su i ispitivanja.

Azra Dedajić, portparol KCUS kaže: „Imamo prve preliminarne rezultate bakteriološke analize koja je pokazala da u stolicama 20-ak djece postoji salmonela.“

Inkubacioni proces od 72 sata prolazi. U Kliničkom centru kažu da je to dobro, jer su manje mogućnosti da se drastično poveća broj zaražene djece.

„Nijedno dijete nema težu kliničku sliku. što je jako važno, djeca su pod nadzorom ljekara, rehidrirana su, u toku je rehidracija, i uključen im je dijetalni režim ishrane. Kod nekoliko djece uključeni su i antibiotici zbog nekih izraženijih simptoma“, dodaje Dedajić.

Ne zna se šta je izvor zaraze. Tako da inspekcija provjerava sve. Osoblje, objekte, pa čak i vozila u kojima se prevozi hrana.

Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica JU Djeca Sarajeva, pojašnjava: „Centralna kuhinja je prema nalogu kantonalne uprave za inspekcijske poslove, tačnije sanitarne inspekcije je privremeno zatvorena, naređeno je čišćenje, a svo osoblje upućeno je na sanitarni pregled“.

Od 2.400 mališana koji idu u vrtiće JU Djeca Sarajeva, njih blizu 1.400 se danas nije pojavilo u vrtićima. Roditelji koji su se javili, potvrdili su da ih je strah od širenja zaraze. Uprkos svemu, svi vrtići su danas radili. Samo vrtić Lastavica u ponedjeljak neće raditi. Inače, u njega ide većina zaražene djece.

„U vrtić Lastavica zapravo u ponedjeljak će izaći inspekcija s obzirom da je tu najveći broj djece koji je zatražio liječničku pomoć“, dodaje Jovanović-Halilović.

I u Lastavici je znatno manji broj djece, obišli smo njihove prostorije, djeluju prozračno i čisto. Roditelji koje smo sreli ispred vrtića nisu izrazili zabrinutost.

Tužilaštvo kantona Sarajevo je otvorilo predmet u vezi sa ovim slučajem. A tužilac je naredio MUP-u KS da prikupe sve informacije o dešavanjima proteklih dana. Još niko od nadležnih nije podnio ostavku. Direktorica JU Djeca Sarajeva kaže da je njena obaveza da stanje u vrtićima drži pod kontrolom. A ostavci nema govora dok se ne razjasni ko je krivac u cijeloj situaciji.

Izvor: TV1