cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

Porodica na fotografiji djeluje normalno zar ne? Iza ovih osmjeha krije se tajna koja će vas zapanjiti…

Britanka Ellen Bown rodila je Alexa i Ruth i tu prestaje sve normalno vezano za ovu englesku porodicu. Naime, Ellen je ujedno i polusestra svojoj djeci. Ne, ona im je tetka... Ne...  Dobro, kako je ova priča isuviše zamršena, bolje da krenemo redom... Ellen Bown iz Londona rodila je troje djece: kćer Maddy (17) i blizance, dječaka Alexa i djevojčicu Ruth (12).  Međutim, ``službeno`` je majka samo Maddy, piše Daily mail. 


Što se tiče blizanaca, Ellen ih je kao surogat-majka rodila vlastitoj majci, Jenny. Koristila je svoje jajne stanice, a oplođene su spermijima njenog poočima Tonyja. 

I onda, ko je kome šta u rodu?

Dakle, biološki gledano, Maddy je blizancima polusestra, no budući da su ih usvojili Ellenina majka i očuh, zakonski su joj tetka i ujak. Zbunjujuće, zar ne? 

Idemo dalje. 

Alexu i Ruth Ellen Bown je biološka majka, ali po zakonu im je polusestra. Istovremeno, Jenny i Tony blizancima su biološki baka i djed, a zakonski roditelji. 

Koliko god ova situacija zvučala nekonvencionalno i komplicirano, nije jedinstvena. Ovakve priče - očekivano - izazivaju rasprave. Neki su ovakve moderne verzije porodice prozvali neetičnima te preispituju zakone kojima su uređeni surogatstvo i medicinski potpomognuta oplodnja. 

No, Ellen Bown i njena majka Jenny Dias uvjeravaju da u njihovoj priči nema ničega uznemiravajućega. Dobro, osim toga ko je kome što u njihovoj porodici.

``Uvijek smo se pridržavali `službenih` međuodonosa. Prema tome, blizanci mene i muža zovu `mama` i `tata`. Jedino je s Ellen malo drugačije``, ispričala je Jenny (65). 

``Kad su bili mali, Ellen su zvali `tummy mummy`, a sada im je samo `Ellen`. Ona im je druga majka``, objašnjava Jenny. Izraz `tummy mummy` mogli bismo prevesti kao `mama koja je posudila trbuh`. 

``Otpočetka smo bili otvoreni po pitanju toga kako su blizanci nastali``, izjavila je Ellen. 

Do čitave ove situacije došlo je kada su se Tony (54) i Jenny 1999. godine vjenčali i poželjeli dijete, a Ellen im nije dozvolila da za zamjensku majku uzmu neznanku, nego se ona ponudila. 

Dvije porodice žive odvojeno, ali u istoj ulici. Vrlo su povezani i bliski. 

``Drugi ljudi nas možda ne razumiju, ali nama je to najprirodnije na svijetu``, izjavila je Jenny. 

Izvor: Novi.ba