cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SAOPĆENJE ZA JAVNOST: GRANIT JABLANICA U STEČAJU – AGONIJA RADNIKA

Povodom 5 godina od otvaranja stečajnog postupka u našem preduzeću.
Dana 27.01.2015 godine navršava se punih PET godina od kako je uveden stečaj u našem preduzeću.
Niti nakon pet godina borbe,nas obespravljenih i opljačkanih radnika,ne nazire se kraj našoj agoniji.
Daleke,2009 godine smko protestovali:
-zbog 10 godina neuplaćenih doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje,
-zbog 9 neisplaćenih plaća,
-zbog kriminalne promjene sjedišta našeg preduzeća,iz Jablanice u Sarajevo,
-zbog lažno prikazanih dugovanja našeg preduzeć,
-zbog utvaranja stečaja na osnovi lažnih podataka o dugovanjima,
-zbog bezbroj drugih kriminalnih radnji u našem preduzeću.
Da smo bili u pravu,pokazala je potvrđena optužnica,koju je Sud BiH,po zahtjevu Posebnog odjela za 
organizirani kriminal Tužilaštva BiH,potvrdio još 08.06.2012 godine.
U 32 tačke optužnice,obuhvaćeno je sve ono na šta smo godinama ukazivali,a što je i dokazano stručnim mišljenjem ovlaštenog sudskog vještaka.
I mnogo više od toga.
Na žalost,tu je sve ostalo.
Ovim saopćenjem želimo javnost u Bosni i Hercegovini upoznati sa sljedećim:
1. Krivični postupak pred Sudom BiH traje već treću godinu,i ne nazire se njegov završetak.
2. Stečajni postupak traje već 5 godina,i također,ne nazire se njegov završetak.
3. Vlast ove zemlje na svim nivoima,i njene institucije apsolutno ne pokazuju volju niti interes da svojim zakonitim postupanjem olakšaju ili pomognu u rješavanju naših problema.
4. Općinski i Kantonali sud u Sarajevu,u nekim slučajevima donose presude,pa i u korsit pojedinaca i pravnih lica koji su obuhvaćeni optužnicom,presudujući u njihovu korist,čak i za plaće za period koji su proveli u istražnom zatvoru,ili za period dok preduzeće uopće nije radilo zbog dokazano opravdanog štrajka,ili za djela koja su za obuhvaćena optužnicom,uopće ne vodeći računa o postojanju potvrđene optužnice protiv istih lica.
5. Isti sud donosi presude u korist navodnih povjerilaca,i za potraživanja za koje je uptužnicom potvrđeno da su rezultat kriminalnih radnji,i koji su predmet tužbenog Tužilaštva BiH po potvrđenoj optužnici.
6. Uprava za indirektno oporezivanje potpuno protuzakonito pokreće postupke prinidne naplate za obaveze koje su nastale kriminalnim radnjama prije otvaranja stečajnog postupka,i koje su također obuhvaćene potvrđenom optužnicom.
7. Iako smo nekako uspjeli organizirati proizvodnju i funkcionišemo na jedvite jade,ispunjavamo sve svoje tekuće obaveze i plaćamo poreze,a sve za minimalnu plaću od 360KM,niti
jedan značajniji posao ne možemo dobiti u Bosni i Hercegovini,pa čak ni u samoj Jablanici,već smo prisiljeni skoro 90% naših poslova raditi za kupce iz inostranstva.
Suočeni sa ovakvim scenarijem pitamo se:
1. Da li je zakonito da sudovi nižeg nivoa zanemaruju postojanje potvrđene optužnice,zanemaruju krivični postupak koji se vodi pred Sudom BiH,zanemaruju stvarne uzroke našeg štrajka i donose presude kao da optužnice i nema,kao da nije ni bilo krivičnih djela koja su obuhvaćena optužnicom,kao da smo mi iz obijesti organizirali proteste,kao da nismo bili u pravu ?
2. Da li, i dokle pojedini državni organi mogu postupiti protuzakonito,i svjesno onemogućivati i same pokušaje naše borbe za opstanak našeg preduzeća?
3. Da li će ikada iko odgovarati zbog učinjenih krivičnih djela,zbog lažnog prikazivanja stanja u našem preduzeću i zbog uvođenja stečaja na bazi lažno prikazanih dugovanja?
4. Da li je ovo nastavak scenarija,samo drugim sredstvima,koji za krajnji cilj ima uništenje i likvidaciju preduzeća koje postoji već više od 50 godina,koje trenutno upošljava 220 radnika,koje prodaje naš kamen Jablanički Granit,kupcima širom svijeta?
5. Da li je naša dugogodišnja borba,zaista borba sa vjetrenjačama,u kojoj nemamo nikakvih šansi da pobijedimo,iako je dokazano da smo apsolutno upravu.
6. Da li smo mi krivi za sav kriminal u našem preduzeću,koji je Tužilaštvo BiH već dokazalo,i da li smo krivi što smo svojim štrajkom i protestima ustali protiv tog kriminala,da li smo mi krivišto smo tražili zarađene plaće,što smo tražili da nam se uveže staž,što smo tražili zdravstveno osiguranje?
7. Da li je ovoliko dugo trajanje krivičnog postupka pred Sudom BiH zaista neophodno?
Potpuno nam je jasno da će nastavak ovakvog scenarija prouzrokovati pravnu situaciju “stečaja u stečaju” i da je onda likvidacija našeg preduzeća neizbježna.
Čiji je to cilj ?
Još jednom želimo poručiti svim akterima ovog scenarija,da nećemo odustati od borbe za naša prava,od borbe za naša radna mjesta,od borbe za našu i egzistenciju naših porodica.
- Apelujemo na sve naše državne organe i institucije da se zainteresiraju za slučaj Granita,i da nam pomognu u našoj borbi za spas našeg preduzeća.
- Apelujemo na Sud BiH da što prije završi krivični postupak po potvrđenoj optužnici.
- Apelujemo na Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu,da obustavi sve sudske postupke do donošenja konačne presude u krivičnom postupku koji se vodi pred Sudom BiH,i ubijeđeni smo da će tada prestati pravni osnov po kome se trenutno donose presude na štetu našeg preduzeća.
Zar tražimo nemoguć,zar tražimo nešto što nam ne pripada kao građanima ove države?
Mi radnici Granita,višestruko prevareni,opljačkani i poniženi,još uvijek vjerujemo državu Bosnu i Hercegovinu,još uvijek vjerujemo u organe Bosne i Hercegovine,i duboko smo uvjereni da je pravda iako spora,konačno dostižna.
Duboko smo uvjereni da pošteni,moralni i odgovorni ljudi u organima i institucijama Bosne i Hercegovine,ipak neće dozvoliti pobjedu kriminala,neće dozvoliti gašenje još jednog našeg preduzeća,preduzeća koje upošljava više od 220 radnik,preduzeća koje ima potencijala da prodaje naš,Jablanički kamen,kupcima širom svijet,kako je to uostalom činilo i čini već desetinama godina.
I vjerujemo,da opet nećemo biti prisiljeni protestvovati na mostu u Jablanici,da nećemo opet biti prisiljeni blokirati magistralni put M-17 kako bismo dokazali da smo upravu,i da nećemo biti prisiljeni tražiti azil u zemljama širom svijeta.
Jer ovo je i naša zemlja,i mi smo se borili i dalje se borimo za ovu zemlju.
JABLANICA,23.01.2015 GODINE
10945155_974161712628939_449698655_n
10937612_974161715962272_1902592660_n
Izvor: mreza.org