cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO JE OPASNO PO DRŽAVU: Pogledajte koje će BiH teritorije izgubiti ako bude tražila Sutorinu od Crne Gore…

Insistiranje na vraćanju Sutorine u posjed BiH moglo bi dovesti u pitanje državnu granicu BiH. Nju je državnom prvi put proglasila Badinterova komisija. Ova komisija je postavila načelo da se granice izmedju federalnih jedinica smatraju državnim granicama, i da se ne mogu mijenjati silom, već samo sporazumom.



Kada bi Sutorina bila vraćena u posjed BiH, Badniterov princip bi se urušio, a sve granice nastale raspadom bivše Jugoslavije bile bi upitne. Sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije imale bi pravo tražiti različite teritorije susjednih zemalja. Ukoliko bi se, recimo, insistiralo na granicama Berlinskog kongresa Hrvatska bi od BiH mogla tražiti dijelove Neuma, planine Plješevice kod Bihaća, Bihaćkog zaleđja, Martin Broda, te Kostajnice, jer granica s Hrvatskom na ovim područjima nije usklađena s berlinskim granicama. Sa Srbijom su već upitna Drinska Jezera, koja nisu postojala za vrijeme berlinskog kongresa, Štrpci, granica kod Priboja, te Medjuriječje, čije pitanje ni na kongresu nije riješeno. Svaki ovaj pojedinačni slučaj mogao bi biti razlog za spor sa nekom od susjednih država, koji bi BiH u konačnici mogla izgubiti. Profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić, s druge strane smatra da BiH neće ništa izgubiti ukoliko se primjene granice utvrđene Berlinskim Kongresom.

Omer Ibrahimagić, profesor ustavnog prava : Pitanje Sutorine, ne može otvoriti nikakva druga pitanja, po mom mišljenju. Zbog toga što, ako je bilo nekih promjena Na granici prema HR tamo na potezu Plješevice to je uradjeno po proceduri koja je predvidjena proceduri koja je predvidjena ustavom BiH i Jugoslavije.
Da bi se ustanovilo ko je u pravu, i da bi na osnovu toga postupio Parlament BiH ustavnopravna komisija će formirati stručnu komisiju koja će razmotiriti ovo pitanje. Srpski član kolegija zastupničkog doma uputio je zahtjev skupštini RS da razmotri ovo pitanje.

Mladen Bosic, dopredsjedavajući predstavničkog doma PSBiH: Pošto je Sutorina i ta granica na teritoriji opštine Trebinje , i pošto je to i pitanje RS ja sam kao član kolegija iz RS uputio juče pismo gospodinju Čubriloviću, predsjedniku NSRS i uputio pismo svim klubovima poslanika u NSRS.
Nakon pokretanja pitanja “Sutorina” odnosi sa Crnom Gorom su zahladili, pa je ova zemlja odgodila slanje ambasadora u Sarajevo. Osim toga, bilo je pomena o povlačenju ambasadora BiH iz Podgorice.

Izvor: TV1