cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OGROMNI ASTEROID PROLAZI BLIZU ZEMLJE: Evo kad ćete moći da ga vidite dvogledom!

Pod imenom 2004 BL86, asteroid će proći pored Zemlje na udaljenosti od 1.2 miliona kilometara, što je tri puta veća udaljenost nego što je ona između naše planete i Meseca


Asteroid veličine pet fudbalskih igrališta približava se Zemlji, a pored naše planete proći će u ponedeljak. Verovali ili ne, stenu iz svemira moći ćete da vidite i dvogledom.

Pod imenom 2004 BL86, asteroid će proći pored Zemlje na udaljenosti od 1.2 miliona kilometara, što je tri puta veća udaljenost nego što je ona između naše planete i Meseca. Procenjuje se da u prečniku ovaj asteroid ima pola kilometara, pa ga naučnici smatraju potencijalno opasnim.

– Iako ne predstavlja pretnju po Zemlju u bliskoj budućnosti, ovo je relativno veoma blizak prolazak ovako velikog objekta, pa nam to pruža jedinstvenu mogućnost da naučimo nešto novo – izjavio je Don Jomans, naučnik NASA-e.

Pojava da ovako veliki asteroid prođe pored naše planete veoma je retka. Sledeća prilika da dvogledom pogledate u nebo i vidite džinovski kamen pružiće vam se tek 2027 godine.

Naučnici predlažu svima da 26. januara između 5.07 i 5.52 ujutru po srednje evropskom vremenu, dvogledom pogledaju u nebo i pokušaju da vide ovaj asteroid. Priliku da vide ovako nešto imaće svi stanovnici Evrope, Afrike i Severne Amerike.

Izvor: Telegraf.rs / rt.com