cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NEVJEROVATNO SAZNANJE: Evo zašto neke stvari zaboravimo ubrzo nakon sto ih vidimo...

Mnogima nam se to dogodilo da vidimo nešto i nakon nekoliko trenutaka potpuno zaboravimo šta je to bilo. Riječ je o fenomenu nazvanom ‘atributska amnezija’.

Najnovije istraživanje ovaj fenomen opisuje kao teškoću pamćenja nečega što vam vjerovatno neće poslije više trebati. Drugim riječima, to je dokaz da je pamćenje puno selektivnije nego što smo mislili.

“Izgleda da je pamćenje nalik video kameri”, objašnjava stručnjak Brad Wyble, profesor psihologije na univerzitetu Penn State, te dodaje:
“Ako ne stisnete dugme za snimanje, neće zapamtiti to u šta ste usmjerili objektiv. No ako uključite snimanje, u ovom slučaju dakle nešto za šta znate da će od vas biti traženo da zapamtite – tad informacija ostaje pohranjena”.

Istraživanje je provedeno tako što je 100 studenata podijeljeno u grupe. Svaka grupa je učestvovala u eksperimentu koji je funkcionirao po istom principu: prikazana su im četiri lika u obliku kocke (primjerice tri slova i broj), i trebali su zapamtiti u kojem uglu je određeno slovo. Slova bi polako nestajala, a ispitanici bi se trebali prisjetiti lokacije slova.

Svi su dobro pogađali do trenutka kad su im pokazana četiri slova i upitani su koja od tih slova su bila prikazana u prethodnom nizu. Ovaj put je tek 25 posto učesnika tačno odgovorilo.
Kad su isto iznenađenje priredili ispitanicima u sljedećoj rundi, njihov je uspjeh bio puno veći, čime je dokazano da ljudi bolje pamte stvari za koje očekuju da će im trebati.

Stručnjaci ističu da bi mogla biti riječ o dobroj stvari, jer izgleda da mozak jednostavno ne pridaje pažnju naoko nebitnim informacijama.
Izvor:Doznajemo.com/Magazin.net.hr