cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

(HRVTSKA) STIŽE PRAVI SNIJEG: Pogledajte šta nas čeka...

Nedjeljno jutro u Hrvatskoj osvanulo je uz uglavnom oblačno vrijeme, a ponegdje je bilo i snijega te jačeg vjetra. No, temperature zraka su u najvećem dijelu zemlje, uz izuzetak viših predjela, ostale iznad nule tako da se ne očekuje stvaranje snježnog pokrivača u nizinama.


Tijekom nedjelje, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, na Jadranu se očekuju sunčana razdoblja, a uz povremeno više oblaka uglavnom na južnom dijelu ponegdje može biti malo kiše. Vjetar povremeno umjeren, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, zbog čega je Meteoalarm za veći dio priobalja izdao narančasta upozorenja, što znači da su vremenski uvjeti na tom području opasni.

Najopasnije će biti na sjevernom Jadranu i u Istri gdje bi bura mogla na mahove puhati do 130 kilometara na sat.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od -2 do 2, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

U ponedjeljak na Jadranu djelomice ili pretežno sunčano. U kopnenom području pretežno oblačno s mjestimičnim slabim snijegom ili susnježicom, uglavnom u istočnim i gorskim krajevima. Oko sredine dana i poslijepodne u zapadnim i središnjim područjima očekuje se smanjenje naoblake.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena do jaka, podno Velebita na udare olujna bura, te sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od -3 do 3, a na Jadranu od 5 do 11 °C.

U nastavku tjedna na kopnu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom suho. U utorak uz prolazno više oblaka mjestimice slabe oborine. Jutra hladna s mjestimičnim mrazom.

Na Jadranu pretežno sunčano, ali jutra prohladna, a danju razmjerno svježe.

Iako valja napomenuti da sedmodnevne prognoze DHMZ-a znaju biti nepouzdane, one ipak ukazuju na određene trendove, a prema trenutnom stanju stvari u dobrom bi dijelu unutrašnjosti u petak i subotu moglo biti novog snijega. Temperature bi se trebale kretati oko ništice, a snijega bi, osim u središnjoj Hrvatskoj, moglo biti i na području Rijeke te u unutrašnjosti Istre.

Snijeg otežava vožnju
U Lici, Slavoniji i Gorskom kotaru snijeg otežava vožnju, a u drugim dijelovima zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog olujne bure za sav promet zatvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te Paški most, izvijestio je u nedjelju ujutro Hrvatski autoklub. Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak, i katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka. (H)

Izvor: Jutarnji.hr