cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NJEMAČKA TRAŽI ZIDARE: Zarada 3.000 eura mjesečno…

Zidarski posao je danas više od miješanja morta i slaganja opeka. Zidari u Njemačkoj imaju dobre šanse na tržištu rada, a i uvjeti su solidni. Unatoč tome, dobrih kandidata za obrazovanje nema mnogo.


Djevojke su na gradilištima rijetkost. Od ukupno 4.000 majstora zidara u Njemačkoj je godine 2012. bilo samo nekih dvadesetak djevojaka. Ali zato se na gradilištu često čuju strani jezici. Pet posto učenika dolazi iz inozemstva. Već nekoliko godina postoji razmjena s inozemstvom, recimo pomoću programa Erasmus+, preko kojeg se organiziraju i financiraju razmjene zidara. Njemački zidari većinom žele u Italiju, kaže Berthold Hübers za Deutsche Welle iz Saveznog instituta za strukovno obrazovanje i objašnjava: "U Italiji mogu raditi na obnovi povijesnih građevina, kojih u Njemačkoj nema toliko."

Teško je naći dobre zidare. Izgledi za zapošljavanje su zato vrlo dobri. A i plaća nije loša. "Pomoćni zidar u njemačkoj saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj zaradi oko 17 eura po satu, što bruto iznosi oko 3.000 eura mjesečno", napominje Lutz Hollmann, šef gradilišta. To je predviđeno tarifnim ugovorima.

Ni zidari majstori ne zarađuju loše. Dvadesetpetogodišnji zidar (majstor) Marlon Blandowau na drugoj godini izobrazbe dobije 800 eura mjesečno. Svoj izbor zanimanja nije požalio. "Ostajem vjeran građevinarstvu", kaže, uzima zidarsku žlicu i sa smiješkom dodaje: "Tu se još mora sagraditi jedan ravni zid."

Izvor: radiosarajevo.ba