cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VUČIĆ LJUT NA DODIKA: Pogledajte kakv sukob će uslijediti između Srbije i RS-a…

Aleksandar Vučić ljut je na Milorada Dodika zbog provedenog referenduma i suprotstavljanja uticajnom dijelu međunarodne zajednice, piše beogradski Blic.

Kakav mu je trenutni stav, Vučić nije krio ni u intervjuu za italijansku “Repubblicu”:


- Pogledajmo referendumsku Bosnu, bosanski Srbi tvrde da su za EU, a pričaju o Bošnjacima na najgori način - rekao je Vučić.

Emocije na relaciji Dodik-Vučić više se mogu opisati kao vrsta političke razočaranosti, a manje kao ljutnja ili povrijeđena sujeta, kojih kod državnika ne bi smjelo da bude, kaže Bojan Klačar iz Cesida za Blic.

- Ne vjerujem u lične odnose u politici, ali sam siguran da je Vučić očekivao malo više taktičnosti od Dodika i da će prema njemu postupati suzdržanije ubuduće. S druge strane, između Srbije i RS postoje strateški važni interesi i zato mislim da se neće desiti nikakav radikalni scenario narušavanja odnosa. Ovo je samo prolazno zahlađenje - kaže Klačar.

Velike konfrontacije ne očekuje ni analitičar Dragomir Anđelković.

- Mislim da je Vučić racionalan političar i sigurno neće ići u konfrontaciju sa Dodikom. Kada bi to uradio, nanio bi političku štetu sebi jer je veliki broj njegovih glasača nacionalno orijentisan i ima dobro mišljenje o Dodiku. S druge strane, ni Dodik nema razloga da se konfrontira sa Srbijom - kaže Anđelković.

Ako Vučić i jeste ljut, to je zbog toga što mu se Dodik “otrgao” kontroli, koju je Vučić često javno demonstrirao, gradeći posebne odnose sa čelnicima RS, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Faktor.ba