cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VUČIĆ I NIKOLIĆ ŽESTOKO UDARILI NA DODIKA: Pogledajte kako su ga jučer ponizili…

Nakon neuspjelog referenduma u RS-oj, njegov idejni tvorac Milorad Dodik ostao je sam. Dan nakon referenduma proveo je u Beogradu, ali ne na prijemu kod Vučića i Nikolića, nego gostujući po lokalnim televizijama.

Srbija se distancirala, a čini se i Rusija. U cijeloj priči izgleda da Dodik više nema ničiju podršku. Iako se Dodik i dalje zaklinje u Srbiju, Vučić gleda svoja posla. O referendumu je prokomentarisao da se samo kratko čuo sa Miloradom Dodikom i da mu je drago što je sve proteklo u miru. I jedan i drugi su bili u istom gradu. Vučić odgovara kao pravi proevropski diplomata. Na ovaj način vrlo je jasno postavljena distanca prema zvaničnoj politici RS. To tvrde i regionalni analitičari, koji su pomno pratili reakciju Srbije na referendum.
“Sama činjenica da se nije sreo s Dodikom dokazuje da premijer Vučić ne želi da se dalje uvaljuje u taj glib u koji je otišao Milorad Dodik s referendumom“, poručio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Na istom “fonu” su i Vučićevi ministri. Spas od potpunog debakla Savez za promjene pripisuje sebi pita: Šta dalje predsjedniče?

Donedavno svi saradnici u “jedinstvu Srba”, zabaviše se svojim poslom. Čestitki, ljubljenja i slavlja nije bilo. Iako je bilo najavljeno veče za pamćenje, vatrometi, trube, ništa se nije desilo.

“Dodik je to odigrao na svoju ruku računajući na rusku kartu”, rekao je Popov.

Ipak, izmakla se i ruska karta. Čini se da je i Moskva, poslije Beograda, izabrala da ne ulazi u direktne sporove oko referenduma u RS i njegovih posljedica. “U analizi moskovskog Karnegi centra se navodi da su sva djelovanja Rusije na Zapadnom Balkanu posljednjih godina pokazivala da je Moskva izgubila interes za taj region i da nema ništa protiv toga da Zapad konačno riješi postjugoslovenske sukobe, makar i kroz ulazak tih zemalja u EU i NATO.

TV1