cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TENZIJE IZMEĐU RUSIJE I AMERIKE RASTU: Putin priprema novi rat… Pogledajte koga će Rusija sad napasti…

Tenzije između Rusije i SAD rastu, iako neki misle da je došlo do smirivanja. Američki "Biznis insajder" ukazuje na događaje prethodnih meseci koji, po njihovom mišljenju, znače da bi Vladimir Putin mogao da priprema teren za novi rat.

U avgustu su snage FSB na Krimu uhapsile nekoliko ljudi za koje tvrde da su pripadnici ukrajinskih specijalnih snaga koji su pripremali "teroristički napad". Kijev je to demantovao, a Kremlj je poslao veći broj vojnika na pripojenu teritoriju i podigao njihov stepen spremnosti na viši nivo.


Američki list navodi "diplomatske izvore" koji tvrde da Rusija pojačava snage na granici sa istočnom Ukrajinom, a prenose se i "nepotvrđene informacije" da Rusi šalju pomoć i unutar ukrajinske teritorije koja je pod kontrolom pobunjenika.

Američki portal zatim iznosi tvrdnju koja glasi: "Bile ove glasine tačne ili ne, Rusija priprema teren koji će opravdati njihove nove akcije protiv Ukrajine, ako treba i vojnu intervenciju", čime deluje blago kontradiktorno.

Činjenica je da je Ukrajina jedna od ključnih oblasti za Rusiju i njene geostrateške interese, kao što je to recimo Kanada za SAD. Niko ne bi voleo da se graniči sa zemljom u kojoj vlada neprijateljska atmosfera, te Rusima ne odgovara ništa sem proruske ili makar neutralne vlade u Kijevu.

Već u sledećem pasusu autor teksta ističe kako je, prema njegovom mišljenju, "rat nije u opticaju", te da Rusija samo "zagovara rat", zbog čega se postavlja pitanje: Zašto?

Rusija mora da pokaže snagu

Ruska ekonomija je doživela težak udarac usled sankcija, što je moglo politički da naškodi Vladimiru Putinu (što je ipak demantovano na izborima u nedelju). Došlo je do pojedinih neslaganja u vrhu vlasti, nakon čega je Putin smenio pojedine savetnike koji su se bunili. "Biznis insajder" navodi da to ne pokazuje njegovu moć, već pre svega zabrinutost.

"Putin nije uspeo da podigne ekonomiju, niti da zauzme veći deo ukrajinske teritorije. Stoga mora da uradi nešto kako bi opravdao svoj neuspeh, pa makar to bile i pretnje koje su zapravo blef", piše "Biznis insajder".

Imajući u vidu skorašnja dešavanja i pre svega obnovu odnosa sa Turskom, Rusija je dobila određenu prednost. Portal navodi da "nije jasno da li bi ruksa vojska započela manevre koji bi mogli da vode u otvorenu vojnu konfrontaciju sa SAD".

Naravno da ne bi, kao što ni američka vojska ne ušla u otvoren sukob sa ruskom vojskom, jer bi to bila borba u kojoj ne bi bilo pobednika.

Putinova strategija

"Biznis insajder" navodi da je ovakva situacija idealno političko utočište za ruskog predsednika. Stvorena je kriza koja stvara sliku da je Rusija na ivici da napadne Ukrajinu, što bi dalje vodilo do slanja stranih izaslanika u Moskvu kako bi uticali na Putina da ne zarati sa Kijevom.

Putin bi postavio svoje zahteve, koji bi u prvi mah delovali apsurdno, ali bi na kraju postigao dogovor, ali tako što bi učinio da SAD i njeni saveznici deluju slabo, jer...ipak su oni došli na njegova vrata.

Autor teksta se, pak, ponovo vraća na teoriju "šta bi bilo kad bi bilo", i ističe da bi ovakav scenario mogao da usledi i ako Putin zaista sprema rat.

"Rusi bi stvorili masivnu krizu i onda sklopili razuman dogovor. Stajali bi sa strane, i dozvolili da nekoliko divizija izvodi vojne vežbe na granici...i svi bi se opustili. E onda bi napali. Slično je uradio SSSR u Mađarskoj i Čehoslovačkoj, a isto je Putin učinio u Gruziji. Najveći problem sa Rusima je što se oni ponašaju isto i kada hoće mir i kada se spremaju za rat", navodi portal.

Loša ekonomija neće zaustaviti Rusiju

Autor ističe da mišljenje da "slaba ekonomija isključuje mogućnost rata" ne pije vodu kad je Rusija u pitanju. Jer, Rusi su vodili brojne ratove, od Napoleona do Hitlera, u stanju razorene ekonomije. I - pobeđivali su.

"To je njihovo normalno stanje", zaključuje autor Džordž Fridman.

RTV BN