cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TEK DANAS SE POJAVIO VIDEO U BiH: Pogledajte šta su Vučić i Duraković dogovarali u Americi sa Clintonom…

Dolazak premijera Aleksandra Vučića u Potočare prošle godine bio je veoma hrabar potez. Ocijenili su to Duraković i Vučić učestvujući u panelu koji je organizovao bivši američki predsjednik Bil Clinton, a koji je posvećen miru.
Načelnik Srebrenice i premijer Srbije na panelu u New Yorku govorili su o značaju pomirenja u regiji. Ocijenili su da je Vučićeva posjeta Potočarima bio hrabar potez, kojem se treba diviti. "Želim reći da sam Srbin, ponosni Srbin i ponosan sam što sam premijer Srbije. U Srebrenicu sam otišao kako bih odao počast svim žrtvama užasnog zločina koji je počinjen 1995. Napali su me mnogi ljudi koji su bili tamo. Da vam iskreno kažem, nisam se plašio, niti jednog momenta" – istakao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije. "To je za njega lično bila teška odluka. Da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao. Zato je hrabar čovjek" – dodao je Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica. Nekadašnji američki predsjednik Bil Clinton ispričao je svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici.

Naveo je da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je također ocijenio kao veoma hrabar potez. "Tada sam mogao razgovarati sa Ćamilom Durakovićem. Uvijek ću moći razgovarati s njim. Mi ćemo učiniti sve da održimo mir i stabilnost u regionu što uopće nije lako. Teže je danas nego što je bilo prošle godine ili prije 20 godina. I postaje sve teže" – dodao je Vučić. Premijer Srbije je poručio da su narodi regije potrebni jedni drugima, te da moraju živjeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. "Moramo raditi zajedno, moramo zajedno živjeti. U suprotnom, bojim se za budućnost Zapadnog Balkana" – zaključio je srbijanski premijer. Skup je završen aplauzom, zbog svega što je na njemu izrečeno. Premijer Srbije i načelnik Srebrenice iz New Yorka su poslali poruku mira. Panelu je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

TV1