cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SRBI LJUTI: Od Dodika traže da odgovori šta poslije referenduma… Dodik moli da ne bude uhapšen…

Šta poslije 25. septembra, to su se danima pitali mnogi. I već 26. je bilo jasno da se politička, uzavrela situacija neće smiriti. 27. se čini da se tek zakuvava. Dok iz Sarajeva stižu pozivi za saslušaje iz Banjaluke stižu najave – pisaćemo i mi Ustavnom sudu BiH.

A u međuvremenu u Vladi užurbano rade na izmjenama Zakona o praznicima.Poslanička grupa SNSD-a uputiće Ustavnom sudu BiH zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti prvog marta – kao dana nezavisnosti BiH. Tražio je to od njih predsjednik Srpske Milorad Dodik. Već zna šta će pisati u zahtjevu. Sve ono što je pisalo u spisma koji su osporavali dan RS – 9. januar. I tu neće stati, uvjerava predsjednik.

Da li je u pitanju taktika ili taj uticaj na ustavne sudije o kojima bruji Srpska, bošnjački političari nemaju ništa protiv apelacija koje najavljuje Milorad Dodik. Oni se, kažu, neće uplitati u rad pravosuđa.

Akcija i reakcija – to nam je u posljednje vrijeme politička scena BiH. Kad smo kod akcije, u njoj je Vlada Srpske danima. Izmjene Zakona o praznicima mogle bi se naći na prvoj sjednici parlamenta nakon izbora.

Biće interesantno i nakon izbora. Opet ćemo o praznicima u Narodnoj skupštini. Pa, sudeći po dosadašnjem iskustvu, a i najavama Ramiza Salkića, mogli bismo svi zajedno obrnuti još jedan krug.

Praznici su oduvijek kamen spoticanja u BiH. Godinama nema dogovora o Zakonu na državnom nivou. Ali su zato važni i osjetljivi dani pogodni za politička prepucavanja.

Dragan Čović, po običaju sve posmatra sa strane. Tako ipak nisu sudije iz reda hrvatskog naroda posmatrale priču o 9.januaru kao Danu Republike. Najbolje bi se cijela situacija mogla opisati onom da se ne zna ko pije, a ko plaća. Ustvari, zna se ko plaća.

RS platila je ceh zbog toga što slavi dan kad je stvorena. Kako stvari stoje na naplatu bi mogao i referendum. Nije za očekivati da novi Zakon o praznicima zadovolji Sarajevo. Kada se na sve doda najava predsjednika da će i Srpska pisati Ustavnom sudu ne treba da iznenadi ako neko u Federaciji uzvikne – referendum.

ATV