cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SRAMAN ČIN RUSKOG AMBASADORA: Pogledajte kako je smijajući se sa Dodikom nanio veliku štetu Bosni…

Oštre su reakcije danas na izjavu ambasadora Rusije u BiH, Petra Ivancova, u kojoj daje podršku vlastima Republike Srpske za održavanje referenduma 25. septembra o Danu tog entiteta. Iz Stranke demokratke akcije saopćeno je da je izjava nedopustiva i diplomatski neprimjerena.Iz Stranke za BIH poručuju Ivancovu da napusti državu.

Još je pet dana do referenduma u Republici Srpskoj, strasti se nisu smirile, a zvaničnici iz manjeg entiteta nisu promijenili mišljenje. Štampaju se glasački listići, izdaju se upute gdje se može glasati i kako. Visoki predstavnik neće koristiti bonske ovlasti, a ni državno Tužilaštvo neće reagovati dok ne dobije rješenje Ustavnog suda.

"Unatoč činjenici da je Ustavni sud donio privremenu mjeru zabrane održavanja referenduma. Unatoč činjenici da brojni domaći zvaničnici ali i međunarodna zajednica pozivaju predsjednika manjeg bh. entiteta da od njega odustane, on je čini se odlučan i referendum će održati. Kaže, to je politička odluka Suda iz Sarajeva, a ambasadore u BiH pozvao je da se ne miješaju u unutrašnju politiku BiH."

Ironično ili komično? Učinio je to Dodik jučer odmah nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH.

Stranka demokratske akcije ovu je izjavu okarakterisala kao nedopustivu jer je Ivancov ambasador zemlje koja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

"Obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a znači slavljenje i veličanje politike Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovornih za najveće zločine počinjene nad Bošnjacima u historiji ovog naroda" , navode iz SDA.

Slično je reagovala i Stranka za BiH. Predsjdenik Amer Jerlagić u otvorenom pismu je pozvao ambasadora Rusije da zatraži da se referendum u Republici Srpskoj ne održi.

Amer Jerlagić, predsjednik SBIH: "Osječao sam dužnost da ukažem gospodinu Ivancovu da vjerovatno ovakve stvari ne bi podržavao u svojoj zemlji, u Rusiji. Da se pravi politički kompromis oko odluka vrhovnog sudskog tijela u jednoj zemlji. Ja vjerujem da se ni u Rusiji ne rade kompromisi oko odluke vrhovne sudske instance."

Na referendumu koji će se održati 25. ovog mjeseca, vlasti u Republici Srpskoj građane će pitati "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?“.

TV1