cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

RAZBOJNICI UPALI U SARAJEVSKI MARKET: Radnika držali na nišanu dok su praznili kasu…

Dvojica maskiranih muškaraca odnijeli oko 400 KM, ali i nekoliko šteka cigareta. Nije vam svejedno kada neko uperi pištolj u vas, kaže opljačkani radnik…

Maskirani i za sada nepoznati razbojnici opljačkali su u ponedjeljak navečer radnika prodavnice Amko Komerc, koja se nalazi u sarajevskoj ulici Mihrivode otevši mu dnevni pazar i to malo prije nego što je trebao zatvoriti trgovinu.


Panik dugme

Kako smo saznali na mjestu događaja, dvojica muškaraca sa fantomkama na glavama upala su u ovu prodavnicu oko 19.40 sati i u radnika su uperili pištolj kazavši mu da žele novac. Potom su sami otvorili kasu i pokupili sav novac koji su tamo našli, a pritom su radnika cijelo vrijeme držali na nišanu.

Nezvanično saznajemo da su lopovi ukrali oko 400 maraka dnevnog pazara, te nekoliko šteka različitih vrsta cigarete.
Čim su pljačkaši istrčali iz trgovine, uposlenik je pritisnuo takozvano dugme za paniku, zahvaljujući kojem su se zaštitari koji osiguravaju objekte Amko Komerca,ubrzo našli na mjestu događaja zajedno sa policijom. Ipak, do njihovog dolaska razbojnicima se izgubio svaki trag.

- Nije vam svejedno kada vas neko drži na nišanu - kazao nam je opljačkani radnik prodavnice. Ova trgovina se prvi put našla na meti razbojnika, a uposlenici Amko Komerca kažu kada su čuli šta se dogodilo, bilo im je važno samo da se njihovom kolegi ništa nije dogodilo.

Gotovo u isto vrijeme, u Vogošći je opljačkan CM market, a razbojništvo je počinjeno na identičan način. Dvojica maskiranih su upali u prodavnicu i prijeteći pištoljem uposlenicima su oteli novac, nakon čega su pobjegli.

Policijska statistika

Inače, na području Kantona Sarajevo u prvih pola godine registrirano je 290 razbojništava. Sudeći prema ovim statističkim podacima, u Sarajevu se dogodi najmanje jedno razbojništvo dnevno, a nekada i dva. Meta razbojnika su najčešće prodavnice koje su u prvih šest mjeseci ove godine opljačkane 131 put, zatim sportske kladionice (42) te građani na ulici (75). Razbojnici svojim žrtvama uglavnom prijete upotrebom pištolja, noža ili drugog oštrog predmeta, ali i fizičkom snagom. Najčeće otimaju novac, a tek onda mobitele, zlatni nakit, automobile... Sarajevska policija je u prvoj polovini ove godine rasvijetlila manje od polovine počinjenih razbojništava.

E. F./Faktor.ba