cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PANIKA SVE VEĆA: Dodik angažirao advokatski tim, traži odgodu saslušanja…

Tužilaštvo BiH uputilo je Miloradu Dodiku poziv na saslušanje 3. oktobra u Sarajevu u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS.

U pozivu je navedeno da on treba da se javi u Sarajevo 3. oktobra u 11 sati, no Dodik je u više navrata poručio da se ne osjeća odgovornim i krivim, ali da je spreman dati izjavu Tužilaštvu BiH u vezi s provođenjem referenduma u RS-u videolinkom ili u nekoj od pravosudnih institucija u RS-u, jer se u Sarajevu ne osjeća sigurnim.


U međuvremenu, Dodik je angažirao advokatski tim, a prvi korak tog tima bio je zahtjev upućen Tužilaštvu BiH za odgodu saslušanja.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma, koja je konačna i obvezujuća, održani referendum u RS-u prestao je biti isključivo političko, a postao je eminentno pravno pitanje.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić ranije je kazao da nakon odluke Ustavnog suda Republika Srpska više nema pravnih lijekova kojima bi mogla pobijati odluku Ustavnog suda. Drugim riječima, odluka je konačna i obvezujuća i ni na koji način se ne može dovesti u pitanje.

A to, po prirodi stvari, znači da svako kršenje odluke Ustavnog suda BiH, povlači za sobom primjenu krivičnih sankcija.

Situacija je precizno opisana u 239. članu Krivičnog zakona BiH koji doslovno glasi:

„Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Pod udar propisanog člana Krivičnog zakona mogu doći svi koji prekrše odluku Ustavnog suda BiH, no prije svih to se odnosi na neposredne organizatore referenduma, među kojima su predsjednik RS-a, predsjednika Skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović te predsjednika Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, Dodik je krajnje ozbiljno shvatio istragu Tužilaštva BiH pa svoju odbranu razvija u dva smjera - uz angažman advokatskog tima koji će se baviti pravnim aspektom referenduma, naložio je stranačkim kolegama da pokrenu potpisivanje peticije kojom se traži obustava postupka.

Tako su članovi SNSD-a jučer počeli potpisivati prijavu kojom će sami sebe prijaviti za učešće u organizaciji i provođenju referenduma o Danu Republike.

U prijavi piše da su kao saučesnici i saradnici predsjednika RS Milorada Dodika učestvovali u organizaciji i provođenju referenduma o Danu RS. U SNSD-u su kazali da će prijave, koje ispunjava i narod, biti poslate poštom Tužilaštvu BiH.

Bportal.ba