cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO JE STRAŠNO: Pogledajte koji su motivi ubistva kapetana Oružanih snaga BiH Miroslava Stojaka…

Nakon što je danas pronađeno tijelo kapetana Oružanih snaga BiH Miroslava Stojaka iz viteškog naselja Stara Bila, koji je nestao pod misterioznim okolnostima u subotu oko 18 sati na području Travnika, stigla je i potvrda je da je on ubijen. Prema navodima policije uhapšen je osumnjičeni K. V. koji je već priznao da je počinio ubistvo. Prema nezvaničnim informacijama radi je o Kenanu Varupi.


"Dnevni avaz" donosi hronologiju cijelog slučaja kao i izjave članova porodice i komšija ubijenog Stojaka.

Kako nam je rečeno, od kuće je otišao u subotu u 17 sati. Istog dana, u 18.20 sati, posljednji je s njim putem telefona razgovarao brat Božo.

Prekinuo vezu

- Zvao sam ga, podigao je slušalicu i čuo sam samo šumove. Nakon nekoliko minuta, on je nazvao mene. Pitao sam ga gdje je i kazao mi je da je u Turbetu na roštilju kod nekih prijatelja. Ja sam mu rekao da smo mislili na sijelo kod njega, a on mi je rekao da ne dolazim, da on ima nešto da obavi i onda mi je prekinuo vezu. To je bilo posljednji put da mu je telefon bio u funkciji - kazao je za naš list Božo Stojak.

Od tada je telefon Miroslava Stojaka isključen, a porodica je u nedjelju prijavila slučaj i policiji. U službenom izvještaju policija je navela da su Miroslavov automobil pronašli nakon što je muškarac iz okolice Viteza njime doživio saobraćajnu nesreću u tunelu kod Žepča. Vozač, za kojeg smo neslužbeno saznali da se radi o Kenanu Varupi iz naselja Bukve, kažu u policiji, priveden je i u toku jučerašnjeg dana, zbog lošeg psihofizičkog stanja, nije do kraja kriminalistički obrađen.

Porodica, s druge strane, tvrdi da su automobil pronašli sami. Kako nam je kazao Miroslavov sin Marko, Ford Focus njegovog oca pronašli su na internetskom oglasniku Pik.ba.

- Vidjeli smo u nedjelju da se automobil prodaje na Piku. Koliko mi znamo, Varupa je imao prometnu nesreću i nakon toga ga je vlasniku šlepe, koji je došao po auto, prodao za 1.300 KM, a kući se vratio taksijem. Kontaktirali smo čovjeka, koji nam je oko podne poslao slike auta i tvrdio da je vlasnik automobila - rekao je Marko Stojak te je dodao da je ogorčen postupkom policije u Žepču, koja je Varupu, kako tvrdi, pustila nakon udesa.

- Da mi nismo slučajno naletjeli na auto, ne bi ga ni otkrili - tvrdi sin Marko.

Automobil je dovezen u Vitez, a Marko Stojak kaže da u njemu nije vidio tragove nasilja.

- Bilo je dosta praznih flaša piva i cigara, a moj otac nije ni pušio ni pio - kazao je Marko.

U policiji im, kako kaže, ne govore ništa u vezi s istragom, tek da rade na tome.

U vrijeme kada smo mi pričali sa porodicom, neko se odazvao njihovom apelu te su dobili informaciju da je Varupa u subotu oko 19 sati sa Stojakovim automobilom viđen na Bukvama. Porodica kaže da ih je kontaktirala i Vojna policija, koja će, kako su njima rekli, pokrenuti i svoju istragu.

Miran život

Miroslav se, kažu, nikada ni s kim nije svađao, živio je normalnim porodičnim životom, a kod sebe nije imao ni mnogo novca pa obitelj ne može ni pretpostaviti šta se dogodilo.

- Nikada nije kasnio kući niti se s kim svađao, ni on ni njegova braća. Živimo normalnim porodičnim životom. Kod sebe je imao oko 80 KM, što je podigao dan prije na bankomatu, a ni s računa poslije toga nije podizano ništa pa ne vjerum ni da je pljačka u pitanju. Stvarno ne znam, bliži se još jedna noć, molim sve one koji znaju išta, da nam jave na broj telefona 063/013-158 - kazala je Miroslavova supruga Katica.

Avaz