cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVA VIJEST ĆE POTRESTI BOSNU: Pogledajte šta je Haški tribunal dozvolio Ratku Mladiću…

Raspravno vijeće Haškog tribunala odobrilo je danas odbrani Ratka Mladića da uloži žalbu na odluku kojom je Sud odbio kao neutemeljenu tvrdnju odbrane da je prekršeno pravo optuženog na pravično suđenje, javio je BIRN - Justice Report.

Mladićeva odbrana je sredinom maja tvrdila da je pravo optuženog na fer suđenje prekršeno time što pravni pomoćnici sudija, koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću, istu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.


Po odbrani, time je prekršeno osnovno procesno pravilo da je general Mladić nevin dok se na suđenju ne dokaže da je kriv.

Odbrana je tada zatražila da joj Raspravno vijeće pruži podrobne informacije o tome koji su sudijski pomoćnici iz predmeta “Karadžić” angažovani u procesu protiv generala Mladića. Alternativno, branioci su zatražili da čitav proces protiv generala Mladića bude proglašen neispravnim zbog kršenja njegovog prava na pravično suđenje.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, Tribunal je u martu nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Po istim se optužbama sudi generalu Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS).

Raspravno vijeće je početkom jula odbacilo tvrdnju odbrane da je suđenje Mladiću nepravično, naglasivši da odluke i presudu donose isključivo sudije, a ne njihovi pravni pomoćnici.

Odbrana je potom zatražila da ta odluka bude preispitana ili da se odobri ulaganje žalbe.

Sudije su odbacile zahtjev da preispitaju svoju odluku, ali su dozvolile odbrani Mladića da na odluku uloži žalbu ocijenivši da je riječ o važnom pitanju koje može uticati na brz i pravičan tok procesa.

O žalbi koju će uložiti branioci generala Mladića odlučivaće Apelaciono vijeće Tribunala.

N1