cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

O OVOME ĆE BOSNA DUGO PRIČATI: Pogledajte šta je Ivanić rekao o mogućnosti rata u Bosni…

"Nije referendum spasio Dodika, nego apelacija Izetbegovića Ustavnom sudu", kazao je u večerašnjoj emisiji Pressing Mladen Ivanić, srpski član Predsjendištva BiH.

"To ga je ojačalo i vratilo u život i poptuno skrenulo sa teme lošeg ekonomskog stanja. Ako kome treba da sagne glavu, to je gospodin Izetbegović. Svojim potezom je vratio Dodika, nadam se privremeno. Sve je počelo apelacijom, načinom na koji je rađen popis, napadom u Srebrenici. Svi ti potezi su išli u korist Dodiku", kazao je Ivanić.


S obzirom da Srbija nije podržala referendum u RS-u, Ivanić kaže:

"Srbija nje mogla drukčije od onoga što je rekla i sam sam bio zaprepašten kad sam vidio da komunikacije između Banjaluke i Beograda nije bilo. Stav Rusije je da RS ima pravo na referendum, što i ja mislim. Ne vidim nijedan razlog zašto je dignuta ovolika galama. Koliko sam shvatio ljudi ne govore ništa protiv ovog referenduma, nego protiv tog nekog potencijalnog. To je već malo neprincipijelno".

Da li će referendum o Danu RS-a ubrzati referendum o otcjepljenju?

"Mislim da Referendum o nezavisnosti RS-a neće biti održan ni 2017. ni 2018. godine jer nisu stečene političke okolnosti".

Jedno od glavnih pitanja zbog sve učestalijih prijetnji i upozorenja sa svih strana je, rat.

"Neće biti rata, prije svega jer su građani puno pametniji nego lideri koje biraju. Rat građanima ne odgovara, a liderima možda. Nijedan lider u ratu nije stradao, stradaju obični ljudi. Rata neće biti, za to nema potrebe. BiH je korektno uređena zemlja i počela je lijepo da napreduje u posljednjih godinu i po' dana. Građani ne žele rat, naravno da ima ludaka i ekstrema na obje strane. Zabranom referenduma je doliven kerozin na vatru".

TV1