cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NOVINARI PUSTILI VIDEO: Pogledajte šta su Obama i Ban Ki Moon rekli Izetbegoviću o budućnosti Bosne…

Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović sinoć se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Poručio je kako je BiH snažno opredijeljena za borbu protiv terorizma, te izrazio zabrinutost porastom nasilnog ekstremizma u čijem fokusu je ISIL.

Sastao se i s američkim predsjednikom Barakom Obamom, te generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom.Najveći problem savremenog svijeta su prisilne migracije, istakao je Izetbegović. Šezdeset miliona ljudi je pod prisilom napustilo domove zbog ratova, progona i kršenja ljudskih prava. Posebno se osvrnuo na Bliski istok.

“Izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, glavni je i stalan izvor nestabilnosti na Bliskom Istoku. Hitno je neophodan novi podstrek pregovorima. Mi snažno podržavamo napore za održavanje mirovne konferencije, koja bi dovela do trajnog i pravednog rješenja ovog sukoba, u skladu s načelima međunarodnog prava, uz konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne države”, rekao je Izetbegović.

Svjetski mir i stabilnost, istakao je, dramatično su narušeni nasiljem i zločinima nad narodom Sirije. Ocijenio je da je ISIL dramatično destabilizirao Siriju, Irak, kao i šire područje Bliskog Istoka.

“Bosna i Hercegovina je snažno opredijeljena za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Duboko smo zabrinuti porastom nasilnog ekstremizma, te pridajemo veliki značaj borbi protiv ovog fenomena. Pozdravljamo inicijativu generalnog sekretara UN-a i Akcijski plan za prevenciju nasilnog ekstremizma, kao još jedan koristan instrument u sveobuhvatnom pristupu cjelokupnog UN sistema suzbijanju nasilnog ekstremizma”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izetbegović je pozvao generalnog sekretara UN-a da razvije sveobuhvatni plan za jačanje sistema za sprječavanje sukoba unutar UN-a. Dodao je kako će BiH nastaviti davati aktivan doprinos međunarodnim mirovnim naporima i misijama. Podvukao je da je BiH odana principima povelje UN-a i rješavanju sporova i sukoba mirnim putem.

Izetbegović se na prijemu za šefove država susreo sa američkim predsjednikom Barakom Obamom i njegovom suprugom Mišel. Obama je izrazio podršku BiH u provođenju reformi i napretku u procesu evroatlantskih integracija.

Sastao se i sa prvim čovjekom UN-a. Ban Ki Mun je čestitao Izetbegoviću na napretku koji je BiH ostvarila na putu ka Evropskoj uniji, izrazivši zadovoljstvo naporima koje naša zemlja ulaže u procesu reformi.

TV1