cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NOVINARI OBJAVILI ŠOKANTAN VIDEO: Vlasti RS-a prihvatile odluku Ustavnog suda BiH… Pogledajte šta će biti sa referendumom…

Vlada RS treba u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS, zaključak je Kolegija entitetske Skupštine. Ipak, referendum će ipak biti održan u nedjelju, poručili su predstavnici vlasti.

Postupak provođenja Odluke Ustavnog suda o neustavnosti Dana RS je u toku. Također, Skupština RS je primila Odluku Suda o privremenoj mjeri obustavljanja aktivnosti na realizaciji referenduma, a Vlada bi izmjene trebala dostaviti do kraja godine.
"Kolegijum NSRS u cilju provođenja odluke Ustavnog suda traži od Vlade RS da se u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama Zakona o praznicima RS. Vi znate da u programu rada NSRS to stoji kao jedan od dokumenata koji treba u četvrtom kvartalu da bude završen”, naveo je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

"Odluka će biti konačna 26. septembra. One su savjetodavne i Ustavni sud bi trebao biti sretan, jer je ovo jedini postupak koji je u vezi s poštovanjem odluka. Imamo upućivanje zakona o praznicim, koji je na temelju njegove prve odluke i referendum je dio procedure”, rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS.

Poštovanje Odluke Suda o obustavi referenduma tražili su iz koalicije Domovina.

"Bošnjaci u RS ne žele dati legitimitet protivustavnoj aktivnosti uperenoj protiv autoriteta Ustavnog suda BiH. Niko ne osporava pravo na referendum. No, ne s ovakvim pitanjem, o kojem je Ustavni sud već dao tumačenje”, kategoričan je Senad Bratić, potpredsjednik NSRS.

"Nema vanredne sjednice NSRS i nema rasprave o povlačenju referenduma koji će biti završen 25, a 26. ćemo imati spuštene tenzije. Do sada je samo jedan čovjek u BiH rekao da je trebalo dići tenzije, a to je Izetbegović”, dodao je Stevandić.

"Dan nakon referenduma će biti 26. septembar. Neće biti 25. Mislim da je bitan onaj dan nakon izbora. Tada će ova upala koju imamo da se smiri. Smatramo da čim prođu izbori, treba se fokusirati na to da se iznađu rješenja koja neće poniziti nikoga u BiH”, istakao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

25. septembra će biti referendum i sa špekulacijama treba prestati, poručio je Milorad Dodik.

"Mi izlazimo na referendum kao dio provođenja odluke Ustavnog suda. NSRS će se dalje baviti pitanjem provedbe odluke Ustavnog suda”, objašnjava Milorad Dodik, predsjednik RS.

Referendum nije o secesiji, potcrtao je Dodik još jednom. Iz opozicije su kritizirali današnji potez Skupštine. Smatraju da je referendum sveden na običnu anketu, s obzirom da se kreće put provedbe Odluke Ustavnog suda.

TV1