cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NEVJEROVATNO: Pojedete li bijeli luk na prazan želudac, zapravo ste si učinili OVO…

Bijeli luk (češćnjak) ima snažno dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje koje se lako može uporediti s najboljim antibioticima, no kada ga pojedete na prazan želudac, učinak je mnogo jači. Stručnjaci su potvrdili da konzumiranje bijelog luka na prazan želudac povećava njegovu efikasnost u smislu prirodnog antibiotika jer su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti od “strašnog bijelog luka”.


Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Redovnom upotrebom bijeli luk potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. Osim toga, odličan je antioksidans.

Antibakterijska i antivirusna svojstva bijelog luka itekako su poznata. Češnjak i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima.

Istraživanja potvrđuju i da bijeli luk ima značajna antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega.

Ovo je tek nekoliko konkretnih slučajeva u kojima vam bijeli luk može biti od velike pomoći.

1. Imate li na tijelu bradavicu ili sličnu izraslinu, stavite na to mjesto prerezani komadić bijelog luka i zatvorite to mjesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok bradavica ne otpadne.
2. Boli li vas uho, prokuhajte dva češnja bijelog luka pa nekoliko kapi nakapajte u uho.
3. Kod reumatskih bolova natrljajte prerezani režanj bijelog luka na bolno mjesto, bol bi trebala popustiti.
4. Patite li od nesanice, navečer jedite salatu s bijelim lukom.
5. Bole li vas mišići, jedite bijeli luk, opušta mišiće.

Izvor:  Doznajemo.com/Dnevno.hr