cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NEVJEROVATNA SE STVAR DOGODILA U AMERICI: Pogledajte šta je Clinton dogovorio sa Vučićem i Durakovićem…

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je večeras na panelu u okviru godišnje konferencije Fondacije Clinton da su i premijer Srbije Aleksandar Vučić, dolaskom u Potočare, i on sam, pružanjem ruke Vučiću među 7.000 grobova, iskazali hrabrost ali da bez toga nema pomirenja.


To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovjek i to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali", rekao je Duraković, prenosi Tanjug.

Ali, svi ljudi na Balkanu koji misle da postoji alternativa miru, ne znaju da ako želimo pomirenje i bolju budućnost onda se moramo rukovati i zagrliti, poručio je Duraković.

Dodao da je njegova vizija s dolaskom u Srebrenicu bila da promijeni budućnost.

"Umjesto priče o prošlosti o tome ko je koga i kako ubio, da promijenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli", rekao je Duraković.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković večeras su u New Yorku na panelu posvećenom pomirenju u regionu ocijenili da je dolazak premijera Aleksandra Vučića u Potočare prošle godine bio vrlo hrabar potez.

"Ako niste bili tamo nemate pojma koliko je to bio hrabar potez, i fizički i politički", rekao je Clinton, koji je bio moderator panela.

Clinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je također ocijenio kao veoma hrabar potez.

Bivši američki predsjednik podsjetio je i da su poslije incidenta u Potočarima uslijedile posjete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što također smatra veoma hrabrim koracima u procesu pomirenja.

"Oni riskiraju u političkom, ali i u ličnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcioniše bolje od rata i u ovakvom svijetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda", ocijenio je Clinton i dodao da nije na drugima da rješavaju detalje, već da stvore uslove i da podrže region Balkana u procesu pomirenja.

Skup je završen aplauzom, a panelu je prisustvovao i predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

N1