cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON ŠTO SU SVI ZABORAVILI POVRATNIKE U RS: Salkić poslao poruku Bošnjacima u RS… Pogledajte kakve im je dao instrukcije…

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić održao je danas konferenciju za medije.

Salkić pozvao je danas Bošnjake da ne izađu u nedjelju na referendum u RS-u o danu tog bh.entiteta, koji je antiustavan i antidejtonski te da ne nasjedaju na eventualne provokacije.


Sve građane u RS-u je pozvao da kažu "Ne" politici ugrožavanja mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti svih građana BiH.

- Nemojte dozvoliti da sve ono što smo mukotrpno gradili proteklih dvadeset godina na izgradnji mira, suživota, tolerancije i razumijevanja nestane zbog želje pojedinaca da se sakriju iza, tobože, volje naroda. Volja građana je sigurno mir, prosperitet i ekonomski napredak, a referendum je proglašen neustavnim, a ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda, onda se po automatizmu krši Dejtonski mirovni sporazum, što podrazumijeva i ugrožavanje mira i nestabilnosti, a to samo po sebi nosi još lošiji standard života i slabiju ekonomiju - naglasio je Salkić.

Posebno je pozvao Bošnjake da ostanu mirni i dostojanstveni i da 25. septembar "posmatraju kao obični jesenji dan".

- Za nas referendum ne postoji, mi ga nećemo ni primjećivati, nećemo u njemu sudjelovati, niti nam bilo šta znače njegovi rezultati – naglasio je Salkić.

Uputio je poziv Bošnjacima da ne nasjedaju na moguće provokacije.

- Pozivam MUPRS-a da stavi u funkciju sve resurse i spriječi provokacije ekstremnih grupa. Vlasti pozivam da u bošnjačkim naseljima ne instaliraju biračka mjesta, jer sve bošnjačke političke partije, nacionalne institucije i ugledni pojedinci, jasno su rekli da ovaj referendum nije naš i da ga ne želimo. Postavljanje biračkih mjesta u bošnjačka naselja smatrat ćemo provociranjem od vlasti – kazao je.

Kazao je i da političarima u RS-u mora postati jasno da Ustavni sud BiH mora donositi odluke koje su namijenjene za sva vremena i sve narode.

Na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao je da je i pored odluke Ustavnog suda BiH vlast RS-a nastavila aktivnosti na provođenju antiustavnog i antidejtonskog referenduma, koji nema podršku ni međunarodne zajednice, OHR-a, PIC-a, ali i Srbije i Hrvatske.

Time se direktno krši odluka Ustavnog suda BiH, što je kažnjivo i zatvorom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru zabrane referenduma o 9. januaru, kao Danu RS-a, ali nije zabranio bh.entitetu da ima svoj praznik, već je zabranio proslavu krsne slave, čime su bila povrijeđena prava drugih konstitutivnih naroda u RS-u.

Tvrdi da se prava Bošnjaka i Hrvata već godinama krše u RS-u, te da je duga lista diskiminatorske aktivnosti što je postalo "gotovo dio imidža u tom entitetu", javlja Fena.

- Očekujemo od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Ureda visokog predstavnika da rade svoj posao, osiguraju sigurnost svim građanima gdje god da se oni nalazili i poduzmu mjere protiv svih onih koji krše Ustav ove zemlje i time ugrožavaju mir u ovoj zemlji - zaključio je entitetski potpredsjednik.

Bportal.ba