cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON ŠTO SE MEĐUNARODNA ZAJEDNICA UKLJUČILA: Veliki preokret u vezi referenduma… Pogledajte šta će biti…

Kako se približava 25. septembar sve su jasnije i glasnije reakcije na referendum o Danu Republike Srpske. Evo današnjih reakcija.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je održavanje referenduma o Danu Republike odluka Narodne skupštine Republike Srpske i najdemokratskiji način izražavanja volje jednog naroda, ali da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.“Ono što je specifično u ovome svemu je ono što su institucije BiH, Ustavni sud, donosile odluke, to se mora uvažavati, o tome nema priče, bez obzira na to kako su odluke donešene, tko je donosio, to je neko drugo pitanje koje mora politički riješiti da te institucije žive do kraja neovisno i rasterećeno od bilo koje politike”, rekao je Čović.

Vlasti Republike Srpske ne odustaju od referenduma, uprkos mjeri zabrane koju je izrekao Ustavni sud. Lider Socijalističke partije za sve krivi Bakira Izatbegovića koji je pokrenuo postupak ocjene ustavnosti Dana Republike Srpske.

“Zato je ovo vrijeme kada preventivno djelujemo, upozoravamo da se zaustavi i porodica Izetbegović i svi oni koji atakuju na mir, na zajednički život, na saradnju, na toleranciju koju smo izgradili mukotrpnim angažovanjem prethodnih 20 godina”, izjavio je Petar Đokić.

Kolegij Narodne skupštine jučer je uputio zahtjev Vladi RS da uputi u proceduru izmjene Zakona o praznicima u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH. Iako se očekivalo da postupe u skladu sa zabranom Ustavnog suda, to se nije desilo. Paradoks je primijetio poslanik SNS-a.

“Zaključak 2 u kojem kažemo da sprovodimo i poštuje odluku Ustavnog suda, šta mi radimo to u nedjelju? Ovo je potvrda manipulacije ovog režima u RS”, kategoričan je Adam Šukalo.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, sa izuzetkom Rusije, zauzeo je stav da referendum predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava. Događaje u BiH prati i hrvatski državni vrh, koji se izjasnio da je protiv referenduma.

“Ja sam se vrlo jasno odredio i prije nekoliko tjedana, protiv tog referenduma. On može biti prvi korak prema onom drugom referendumu koji bi vodio do odvajanja RS-a od BiH. Mislim da to nije dobro, to je jedinstven stav međunarodne zajednice, Hrvatske, svih ključnih političkih aktera”, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik HDZ Hrvatske.

TV1