cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON REFERENDUMA I NOVIH PROBLEMA: Pogledajte kako je Alija Izetbegović govorio o praznicima u BiH…

Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH, ostao je upamćen po svojoj politici, mudrosti i vremenima kada je BiH bila poprište ratnih sukoba.

Njegovi govori bili su umjereni, mudri i za dobrobit svih naroda u BiH. Napominjao je da Srbi uvijek trebaju biti Srbi, Bošnjaci trebaju biti Bošnjaci, a Hrvati - Hrvati, ali da svi zajedno trebaju biti malo više Bosanci.
Posljednjih sedmica u BiH su se podigle tenzije zbog referenduma u RS-u povodom Dana RS-a. Ustavni sud BiH je referendum proglasio neustavnim što nije spriječilo građane RS-a da se izjasne o prazniku.

A kako je govorio Izetbegović o praznicima, tradiciji, demokratiji...

"Ako hoćemo BiH onda ne smijemo previše pocrtavati nacionalno pitanje. Trebamo pokušati biti, ako je moguće, Bosanci što više. Ne zaboravljajući ono šta smo, ne zaboravljati svoje tradicije. Nigdje nije uvjet da budete dobar Bosanac a da se zaborave tradicije. Upravo je obratna stvar", govorio je Alija Izetbegović.

On je isticao da svako treba njegovati svoju tradiciju, ali njegovati i ideal jedne bosanske države koja počiva na demokratiji, koja predstavlja otvoreno i tolerantno društvo kakva je bila stotinama godina.

"To nama nije teško. Mi smo navikli da tako živimo. Navikli smo da ljudi imaju drugačija imena nego mi, da imaju drugačije praznike nego mi. To nije teško. Sjedili smo u razredu s ljudima koji su druge vjere i nacije."

N1