cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON IZJAVE SEFERA HALILOVIĆA: Srbija žestoko odgovorila Bosni… Dačić čak prijeti…

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zabrinutost zbog izjave nekadašnjeg komandanta ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je u posjeti SAD-u, vidno je zabrinut zbog izjava i prijetnji miru bivšeg komadanta Armije BiH Sefera Halilovića, objavio je RTS na svom sajtu.


Banjalučke Nezavisne novine prenijele su da je Halilović zaprijetio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati, ako referendum o Danu RS-u bude sproveden.

On je za TV1 rekao da će to značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

"Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja", izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je rekao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa: "Da, apsolutno"."I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcijepi", kazao je Halilović.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić saopštio je danas da izjava ratnog komadanta Armije BiH Sefera Halilovića o "uništenju Republike Srpske" u slučaju refrenduma "predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regionu" naglasivši da Srbija želi mir i stabilnost, ali da "sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske".

"O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja. Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira", izjavio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da "Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, on je nezvanični portparol (član Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića".

"Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procijeni da RS ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani", rekao je Dačić.

On je dodao da je "svima jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi RS".

"Da su htjeli kompromis, Ustavni sud BiH je mogao da promijeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namjere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju", navodi se u saopštenju.

N1